У столиці України немовляті зробили унікальну операцію / скріншот

У Києві в багатопрофільному діагностично-лікувальному закладі "Охматдит" провели унікальну операцію - немовляті одночасно скоригували роботу серця та провели трансплантацію печінки від донора, яким стала мати дитини.

Про дивовижну допомогу дитині розповіли у прес-службі МОЗ України. Йдеться, що Тетянка народилася в Тернополі у лютому 2023 року з вродженою вадою серця, яку діагностували ще в утробі матері. Після народження у дівчинки виявили ще й захворювання, що спричиняє печінкову недостатність.

"У дев’ять місяців Тетянка мала порушення розвитку, що загрожували життю. Кожне з них можна було коригувати в різний час і спосіб, а одночасне хірургічне втручання було ризиковим. Однак без операції дівчинка не мала шансів на життя", - повідомили у МОЗ.

Відео дня

Допомагати дитині взялися фахівці столичного "Охматдиту". Вони організували консиліум і прорахували всі можливі варіанти оперативного втручання.

"Операція ця унікальна: з одномоментною корекцією вади серця та трансплантацією печінки від донора, яким стала мати дитини. Такий варіант трансплантації виконувався в Україні вперше", - наголошують у міністерстві.

У прес-службі підкреслюють, що неймовірна команда фахівців боролася за життя малечі майже добу - 23 години. Зараз життєрадісна дівчинка почувається набагато краще, постійно посміхається та вже готується до повернення додому.

"Бажаємо Тані та її мамі Олі, яка віддала частину своєї печінки для порятунку донечки, бути здоровими та щасливими! Дякуємо всім спеціалістам, які творять справжні дива та рятують малечу навіть тоді, коли шансів на життя майже немає", - додають у МОЗ.

Цікаві новини науки - сьогодні це варто прочитати

Як повідомляв УНІАН, у Гонконзі дослідили експериментальний препарат під назвою SIM01, який полегшує симптоми тривалого COVID-19 або постгострого синдрому коронавірусу. Дослідження тривало понад рік, у них брали участь понад 400 добровольців.

Половина учасників шість місяців отримували SIM01, а інші - плацебо (вітамін С). Потім люди здали аналізи - ефективність терапії SIM01 становила 47% для полегшення втоми, 56% для втрати пам’яті, 62% для труднощів з концентрацією, 30% для шлунково-кишкових розладів і 31% для загального самопочуття. Водночас побічні ефекти препарату не виявлені.

Вас також можуть зацікавити новини: