Алкоголіки будуть заражатися коронавірусом частіше / фото REUTERS

Є категорії людей, які мають підвищену уразливість перед COVID-19. До них відносяться не тільки власники різних хронічних захворювань, але і ті, що мають погану спадковість та ведуть неправильний спосіб життя. 

Так, як пише Медикфорум з посиланням на unsplash.com, науковці з Університету Індіана (США) опублікували результати дослідження, в якому вивчаються фактори ризику зараження COVID-19.

Інфікуватися вірусом може кожен з нас. Але існують категорії людей, які можуть зіткнутися з коронавірусом з більшою ймовірністю і особливо перенести його у важчій формі.

Відео дня

Читайте такожКуріння вейпа підвищує ризик заразитися COVID-19 в сім разів - вчені

Як стверджують експерти, до них відносяться:

  • пацієнти з різними хронічними недугами, включаючи порушення в роботі серця і судин, а також діабет;
  • стать і етнічна приналежність та інші генетичні характеристики також підвищують ризик зараження коронавірусом;
  • люди, які мають шкідливі звички, перш за все - вживання алкоголю і куріння.

Виявилося, що любителі алкогольних напоїв майже вдвічі частіше заражаються коронавірусом у порівнянні з тими, хто п'є мало або зовсім не вживає алкоголю. Також у шанувальників алкоголю частіше виникають більш неприємні ознаки COVID-19.

Разом з тим куріння також збільшує шанс зараження коронавірусом, причому це стосується як традиційних сигарет, так і електронних. І тютюновий дим, і рідини для вейпінгу підвищують кількість рецепторів АСЕ-2 на поверхні клітин. А саме ці рецептори є вхідними воротами для коронавірусу.

В цілому, тютюнопаління і захоплення електронними сигаретами підвищують ймовірність зараження коронавірусом на 20%.

Варто зазначити, що повна вакцинація від коронавірусу, на жаль, також не є захистом від COVID-19, хоча і в кілька разів знижує цю ймовірність. Разом з тим, як зазначили в українському МОЗ, після отримання щеплення можна вживати алкоголь і це ніяк не вплине на ефективність ковід-вакцинації. Але у відомстві застерігають, що великі дози алкоголю пригнічують імунну систему, що може послабити імунну відповідь на вакцину від коронавірусу.

Пандемія коронавірусу: що потрібно знати