Ілюстрація / REUTERS

Австралійські медики виявили штами ентерококів, погано піддаються дії антисептиків на основі розчинів спиртів.

Про це професор Тімоті Стайнір і його співавтори пишуть у статті, опублікованій в журналі Science Translational Medicine, передає Naked Science.

Антисептики на основі розчинів спиртів (найчастіше – етанолу або ізопропанолу) популярні і у звичайних людей, і у професіоналів-лікарів. На відміну від антибіотиків, вони діють невибірково, спричинюючи лізис і загибель бактеріальних клітин, дозволяючи уповільнити поширення і тих мікробів, які отримали стійкість до дії багатьох антибіотиків.

Відео дня

Однак один із них вчених із Мельбурнського університету виявили нові "надздібності": стійкий до ванкоміцину ентерокок (Vancomycin-Resistant Enterococci, VRE) виявився не дуже сприйнятливий до дії спиртових антисептиків.

Читайте такожВчені розробили ліки проти стійких до антибіотиків бактерій

Вчені відзначають, що останнім часом в Австралії і Великій Британії поширюється лікарняна інфекція, яка викликається стійким ентерококом Enterococcus faecium і погано піддається стандартній терапії антибіотиками. Ізолювавши збудників із 139 зразків, отриманих у пацієнтів мельбурнських клінік між 1997 і 2015 рр., автори випробували їх на стійкість до спиртових антисептиків. В австралійських закладах охорони здоров'я вони почали систематично використовуватися з початку 2000-х, і до 2015 їх використання значно зросло. Як і масове застосування антибіотиків, без наслідків ця практика не залишилася: вчені показали, що клітини, отримані після 2010 р., вдесятеро стійкіші до дії слабких спиртових розчинів.

На наступному етапі автори обприскали клітинами VRE (двох звичайних штамів і двох із підвищеною стійкістю до антисептиків) чотири клітки для мишей, після чого протерли їх звичайними спиртовими серветками і посадили гризунів, які провели усередині близько години. Через тиждень у тварин з кліток, оброблених стійкими бактеріями, були виділені E. faecium, які встигли колонізувати їх кишечник.

"Це показує, що ми виявили не просто лабораторний, штучний феномен. Ми показали, що нова особливість бактерій реалізується в реальній здатності виживати в ході стандартних процедур дезінфекції", – підкреслює професор Стайнір.

Раніше УНІАН повідомляв, що експерти Британської асоціації сексуального здоров'я та ВІЛ виявили нового кандидата в супербактерії - мікроорганізми, що виробили стійкість до більшості відомих антибіотиків, у тому числі засобів "останнього резерву".