У 37 з 53 країн Європи проводиться вакцинація проти ВПЛ дівчаток у віці від 9 до 14 років \ Фото: УНІАН

Європейське регіональне бюро ВООЗ до Всесвітнього дня боротьби з онкологічними захворюваннями (4 лютого) зібрало статистику про вакцинацію проти вірусу папіломи людини (ВПЛ), штами якого в 90% випадків є причиною раку шийки матки у жінок.

Читайте такожНазвано найкращий спосіб уберегтися від раку

Вірус ВПЛ, нагадують в організації, пов'язаний і з іншими видами раку: раку голови та шиї і генітальних бородавок як у чоловіків, так і у жінок, попереджають представники Всесвітньої організації охорони здоров'я, передає kommersant.

Відео дня

«В Європейському регіоні досягнуто стійкого прогресу у захисті дівчат і жінок від поширення штамів ВПЛ», - зазначають у ВООЗ. За даними організації, сьогодні в 37 з 53 країн Європейського регіону проводиться вакцинація проти ВПЛ дівчаток у віці від 9 до 14 років. Часто вакцинацію проти ВПЛ також пропонують хлопчикам, щоб скоротити поширення штамів вірусу. «Дані варіюються, але поряд з тими країнами, де охоплення вакцинацією досягає 90%, є й такі, де вакцинуються тільки 20% цільової групи,— йдеться у повідомленні ВООЗ.— За статистикою, близько 80% тих, хто не вакцинований, заражаються одним або кількома типами ВПЛ протягом життя».

Рак шийки матки - один з найпоширеніших видів онкології серед жінок у Європі. За даними ВООЗ, щорічно виявляється 69 тис. нових випадків захворювання. У 2018 році було зафіксовано 30 тис. смертей.

ВООЗ визнає рак шийки матки в якості проблеми суспільної охорони здоров'я, і в травні 2018 року генеральний директор ВООЗ оголосив про глобальний заклик до дій з її ліквідації.