У більшості людей в момент смерті немає болю і важких симптомів / фото pixabay.com

Багатьох людей смерть лякає як процес, пов'язаний з болем та іншими стражданнями, але австралійські вчені з'ясували, що більшість помирає без болю.

Дослідження фахівців з Університету Воллонгонг показало, що смерть у супроводі болісних симптомів – явище рідкісне, частіше при цьому спостерігаються менш важкі прояви, пише MedikForum.

Читайте такожРозкрито загадку раптової смерті уві сні

Відео дня

Фахівці констатують, що протягом останнього десятиліття відбулося статистично значиме зменшення болю та інших симптомів, які проявляються в момент закінчення людського життя.

"Понад 85% пацієнтів, які отримують паліативну допомогу, не мають важких симптомів настання смерті. Всупереч уявленням, люди в останні дні або години свого життя досить рідко страждають від болю і відчувають менше неприємних симптомів, ніж при розвитку своєї хвороби", - йдеться у доповіді австралійських вчених.

Згідно з даними, отриманими ними, серед поширених симптомів, які спостерігаються у людей у кінці життя, є втома і втрата апетиту. При цьому прояв втоми перевершує хворобливу симптоматику, і якщо біль ще можливо лікувати препаратами, впливати на інші симптоми проблематично.

"13,3% пацієнтів перед смертю повідомляли про сильний стрес через втому, 7,4% - про неприємні симптоми болю, 7,1% - про втрату апетиту", - розповіли дослідники.

Іншими симптомами, які спостерігаються в момент смерті, є труднощі з диханням, безсоння, нудота, проблеми з кишечником. Дані симптоми зазвичай стають менш вираженими у міру згасання життя.

Раніше вчені заявили, що лише одна прогулянка на тиждень може зменшувати ризик ранньої смерті від серцевого нападу, інсульту або раку.