Чоловіки живуть менше через низку причин / MPORT.UA

Кожен рік Всесвітня організація охорони здоров’я досліджує те, наскільки людство здорове. Цього року статистика присвячена питанню про те, чому тривалість життя у чоловіків і жінок відрізняються.

Як пише Der Spiegel, згідно з прогнозами ВООЗ, у 2019 році на світ з’явиться 141 мільйон дітей. При цьому, серед них буде більше хлопчиків, ніж дівчат. Якщо перших буде 73 мільйони, то других – 68 мільйонів. Тривалість життя людей зростає в усьому світі. Але народжені нині хлопчики доживають до 70 років в середньому, а дівчатка – до 74. І це на 5 років більше, ніж було ще 19 років тому. Однак, чоловіки живуть менше.

Читайте такожНазвано простий спосіб запобігти передчасній смерті

Відео дня

Вчені дослідили, що для цього є багато причин. 33 з 40 найбільш частих причин смерті сильніше відбиваються на чоловіках, ніж на жінках. Перш за все, це ішемічна хвороба серця. Вона відбирає у чоловіків на 0,84 року життя більше, ніж жінок. ДТП скорочує життя чоловіків на 0,47 року життя більше, ніж жінкам. Крім того, чоловіки частіше помирають від раку легень і хронічної обструктивної хвороби серця.

Деякі відмінності пояснюються генетикою. Наприклад, процеси, пов’язані з Х-хромосомою, сприяють тому, що у жінок сильніша імунна система.

Читайте такожВиявлено смертельну небезпеку солодкої та жирної їжі

Однак, частково вони пояснюються гендерними ролями. Приміром, чоловіки частіше працюють в транспортній сфері, тому частіше стають жертвами ДТП. Для них ризик загинути в аварії з 15 років життя у два рази перевищує таку вірогідність для жінок.