Щоб позбутися стресу, потрібно ходити в парк хоча б на 20 хвилин і без Facebook / Фото Марина Григоренко

Коли люди переживають стрес, відпочинок на природі може зробити справжнє диво. Вчені виявили, як довго потрібно перебувати на свіжому повітрі серед дерев, щоб по-справжньому розслабитися.

Як пише Die Welt, якщо озирнутися навколо, мало хто здається повністю спокійним і розслабленим. Це тому, що кожного дня ми поспішаємо, вирішуючи проблеми щоденного життя. І оскільки такий психологічний і фізичний стан не дуже корисний, потрібно знаходити спосіб розслабитися. Одним допомагає спорт, іншим – медитація.

Читайте такожСпокійна, мов удав: мутація зробила британку нечутливою до болю і стресу

Відео дня

Про позитивний вплив на організм перебування на природі говорять численні наукові дослідження. На сьогодні добре відомо, що відвідування лісу зменшує стрес.

«Але до цього часу було не зрозуміло, як довго потрібно перебувати на свіжому повітрі. І що саме там потрібно робити, щоб це було корисно», - сказала автор нового дослідження професор Мічиганського університету Керол Хантер.

Впродовж восьми тижнів дослідники спостерігали за 40 добровольцями. Вони повинні були тричі на тиждень виходити на вулицю як мінімум на 10 хвилин і проводити час на природі. Це потрібно було робити у світлий час доби й не займатися при цьому спортом. Також їм заборони сидіти в соціальних мережах під час таких прогулянок, читати книжки чи теревенити з кимсь.

Читайте такожСупрун розповіла, як правильно "чистити" організм

Впродовж двох місяців за допомогою аналізу слини вчені перевіряли рівень гормону стресу – кортизолу – в організмі учасників дослідження. При цьому, були зроблені оцінки до і після перебування на природі. Як виявилося, найшвидше рівень кортизолу падає у перші 20-30 хвилин перебування на природі. Після цього рівень розслаблення продовжує зростати, але значно повільніше. При цьому, не обов’язково ходити кудись в дикий ліс. Досить вийти в парк чи сад, щоб покращити самопочуття.