Кальюлайд перевіряють на коронавірус / фото УНІАН

Президент Керсти Кальюлайд, яка повернулася після тижневого візиту з США, в суботу, 7 березня, відмовилася від участі в заході на честь річниці Конгресу Естонії, оскільки вона могла в Америці знаходиться з зараженими коронавірусом в одному залі.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на Postimees. 

Читайте такожКоронавірус дістався Естонії: захворів іранець, який приїхав із Латвії

Відео дня

У першій половині тижня Кальюлайд брала участь в Вашингтоні в конгресі Американо-ізраїльського комітету з громадських зв'язків (AIPAC), організатори якого повідомили, що у двох учасників був діагностований коронавірус.

"Ми з'ясовуємо, чи перебували на AIPAC ми разом із зараженими в один день або в одному залі", - сказала прессекретар президентської канцелярії Майлин Аасмяе.

Протягом усієї поїздки глава держави і супроводжуюча її делегація робила всі необхідні запобіжні заходи, постійно проводилася дезінфекція та все йшли підвищеним вимогам гігієни. Ні у кого немає яких-небудь симптомів, всі здорові.

Президентська канцелярія проконсультувалася з Департаментом здоров'я та лікарями і за їхньою рекомендацією було вирішено після прибуття до Таллінна зробити необхідні тести, а після результатів стежити за здоров'ям людей.

Сьогодні в програмі був виступ президента на заході на честь 30-річчя Конгресу Естонії, але оскільки до цього часу результати тесту ще не були готові, щоб мінімізувати можливу небезпеку, президент вирішила скасувати свій візит.

Кальюлайд повернулася до Естонії в четвер.

Як повідомляв УНІАН, спалах викликаного новим коронавірусом захворювання було зафіксовано наприкінці грудня 2019 року в найбільш густонаселеному місті Центрального Китаю - 12-мільйонному Ухані. Всесвітня організація охорони здоров'я визнала спалах надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу.

За межами Китаю найбільше тих, що заразилися, в Південній Кореї та Італії.

3 березня в Україні було підтверджено перший випадок коронавірусу – у чоловіка, який з дружиною повернувся з Італії до Чернівців.

На сьогодні у світі було зареєстровано 102 тис. 186 випадків захворювання COVID-19, з них 3 тис. 491 закінчились смертю, у той же час 57 тис. 389 (56,2%) осіб одужали.