Безпосередній зв’язок між курінням і недугою ще не доведено / newsru.co.il

Люди із серцево-судинними та респіраторними захворюваннями мають високий ризик розвитку тяжких симптомів нової коронавірусної інфекції COVID-19.

Про це з посиланням на дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

«За інформацією ВООЗ, люди із серцево-судинними та респіраторними захворюваннями (спричиненими, зокрема, курінням) мають високий ризик розвитку тяжких симптомів COVID-19», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВООЗ вказала на небезпеку ібупрофену при лікуванні коронавірусу

Зазначається, що дослідження 55 тис. 924 лабораторно підтверджених випадків у Китаї демонструють, що показник смертності серед пацієнтів з COVID-19 значно вищий серед хворих із серцево-судинними захворюваннями, діабетом, гіпертонією, хронічними респіраторними захворюваннями або раком, ніж у тих, хто не мав хронічних захворювань раніше.

Вказується, що куріння є фактором ризику для будь-якої інфекції нижніх дихальних шляхів, а вірус, який спричинює COVID-19, уражує насамперед дихальну систему і часто спричиняє легке та тяжке ураження дихальних шляхів. Утім, COVID-19 є нещодавно виявленим захворюванням, тож безпосередній зв’язок між курінням і недугою ще не доведено.

«Але очевидний взаємозв’язок між COVID-19 і здоров’ям серцево-судинної системи, а куріння є основною причиною серцево-судинних захворювань у всьому світі. Слабшу серцево-судинну систему мають хворі на COVID-19 із курінням в анамнезі. Це може зробити пацієнтів-курців сприйнятливими до тяжких симптомів, а отже збільшити ймовірність смерті», - наголошують у ВООЗ.

Як повідомляв УНІАН, в Україні на даний час зафіксовано 16 випадків коронавірусної інфекції, з них два - смертельні. В країні оголошено загальнонаціональний карантин, який триватиме до 3 квітня.