Джером Адамс / REUTERS

Керівники американських органів охорони здоров'я заявили в неділю, що в найближчий тиждень США зіткнуться з шокуючим числом смертей від коронавірусу.

Про це заявив головний санітарний лікар США Джером Адамс в ефірі телекомпанії Fox News, передає Голос Америки.

"Це буде найважчий і найсумніший тиждень у житті більшості американців", - сказав Адамс.

Відео дня

Читайте такожМедсестра з Нью-Йорка Ірина Кіт: Більшості пацієнтів, крім кисню, ми практично нічого не даємо. Чекаємо, щоб тіло саме побороло коронавірус

"Це буде наш Перл-Харбор, наше 11 вересня, тільки на цей раз події не будуть локалізовані. Це буде відбуватися по всій країні", - додав він.

Директор Національного інституту алергії та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі, виступаючи на каналі CBS, прямо заявив: "Це буде поганий тиждень. Для деяких він стане шоком".

У США від коронавірусу вже померло понад 9100 осіб. Офіційні особи прогнозують, що загальна кількість померлих внаслідок епідемії може скласти 100-240 тисяч. Моделі поширення вірусу показують, що число загиблих різко зростає в найближчі 7-9 днів.

"Я б не сказав, що ми тримаємо ситуацію під контролем. Ми щосили намагаємося взяти її під контроль", - сказав Фаучі.

Ентоні Фаучі / REUTERS

При цьому Фаучі висловив надію на те, що в найближчі 8-9 днів зростання підтверджених випадків коронавірусу зупиниться, після чого почнеться спад.

За його словами, після розширення тестування в США і з урахуванням додержання вимог влади, щоб жителі залишалися вдома, ситуація "набагато краща", ніж була раніше.

Президент Дональд Трамп, однак, відмовився видати загальнонаціональний указ, за яким всім жителям країни залишатися вдома, залишивши це на розсуд губернаторів штатів.

Фаучі заявив, що жителі дев'яти штатів, де така вимога не введена, "піддають себе ризику", не самоізолюючись.

"Вірусу все одно, чи живе людина в маленькому містечку або у великому місті", - сказав він.

Адамс звернувся до губернаторів цих дев'яти штатів: "Якщо ви не можете дати нам місяць, дайте стільки, скільки можете. Дайте нам тиждень [карантину]".

Читайте такожУ тигриці в зоопарку Нью-Йорка знайшли коронавірус

Адамс заявив, що він хоче, щоб громадськість знала, що вони разом із федеральним урядом і владою штатів "можуть змінити траєкторію епідемії" через ізоляцію і підтримання фізичної дистанції щонайменше два метри один від одного.

Трамп часто говорить, що застосування антималярійних препаратів для лікування коронавірусу може "докорінно змінити ситуацію", хоча наукових підтверджень ефективності цих ліків немає.

Адамс підтримав Трампа в тому, що стосується використання непідтвердженого препарату гідроксихлорохін, зазначивши, що є "кілька історій про те, що він допомагає пацієнтам із коронавірусом.

За словами Фаучі, дані по гідроксихлорохину "в кращому випадку наводять на роздуми". "З точки зору науки, його ефективність не доведена", - додав він.

Раніше УНІАН повідомляв, що в штаті Нью-Йорк від коронавірусу станом на 3 квітня померло 2 935 пацієнтів. Кількість жертв перевищила ті, які були під час теракту і обвалення веж Всесвітнього торгового центру 11 вересня 2001 року.