Невосприимчивость к антибиотикам связали с отходами промышленности / Фото: ja-zdorov.ru

В стійкості бактерій до антибіотиків винне не тільки зловживання цими препаратами, важливу роль могли зіграти і відходи промислового виробництва, які забруднюють біосферу . До такого висновку в результаті експерименту прийшли американські вчені, автори статті в журналі Microbial Ecology, повідомляє lenta.ru. Коротко про дослідження розповідається в прес-релізі Університету Джорджії.

Еколог Джей Он МакАртур (J. Vaun McArthur) перевірив цю гіпотезу на території ядерного могильника Саванна Рівер — побудованого в 1950-ті роки, підприємства, що займається зберіганням, дезактивацією і переробкою радіоактивних відходів.

Читайте такожВчені виявили бактерії, невразливі для антибіотиків "останньої надії"

Відео дня

«Територію заводу ізолювали від зовнішнього середовища на початку п'ятдесятих, ще до того, як антибіотики почали масово застосовуватися в медицині і сільському господарстві. В струмки на закритій території не потрапляли стічні води, і те, що там відбувається, не пов'язане з впливом антибіотиків», — зазначив МакАртур.

Вчені зібрали в дев'яти струмках (різного ступеня забруднення радіоактивними відходами) 427 штамів кишкової палички і перевірили її на стійкість до п'яти типів антибіотиків. З'ясувалося, що у восьми з 11 проб води бактерії сильно чинять опір лікам. Найбільш стійкою кишкова паличка виявилася в струмках і річках там, де вони потрапляють на територію могильника, а також на двох промислових ділянках.

Перший випадок не виявився чимось несподіваним: перед тим, як дійти до Саванна Рівер, річка Верхній Три Ранс (Upper Three Runs Creek) тече по декількох районах житлової, промислової та сільськогосподарської забудови, де в її води потрапляють антибіотики. Однак максимальну резистентність знайшли в струмках U4 і U8, які не виходять за межі охоронюваної території. Понад 95 відсотків бактерій в їх воді показали стійкість до 10 і більше антибіотиків, у тому числі препаратів першої лінії — гатифлоксацину мікро і ципрофлоксацину.

Таким чином, одних промислових забруднювачів може бути достатньо для створення антибіотикостійких бактерій. Отримані дані пояснюють поширеність такого роду мікробів.