Разницу опухолей подсказывает структура ДНК / Фото: 062.ua

Вчені зможуть відрізнити пухлини, викликані іонізуючим випромінюванням, від всіх інших пухлин. Це стало можливим після того, як дослідницька група з Інституту Веллком Траст Сенгер (Wellcome Trust Sanger Institute) ідентифікувала, які саме пошкодження виникають в ДНК під дією радіації, повідомляє Медпортал.

Значна частина змін, що виникають в ДНК, виправляються системами репарації клітини. Проте вона не завжди здатна впоратися з ними, в цьому випадку мутації залишаються, накопичуються і можуть ставати причиною розвитку пухлин.

Автори вивчили мутації в пухлинах, що виникли під дією іонізуючого випромінювання. Зразки були отримані у 12 пацієнтів. Отримані дані порівнювалися з інформацією про геноми пухлин, поява яких не була викликана дією радіації.

Відео дня

Читайте такожFDA схвалила застосування філграстима для лікування наслідків радіаційного опроміненняВідомо, що іонізуюче випромінювання може викликати різні ушкодження, але два з них є специфічними саме для злоякісних утворень. В людських пухлинах, спричинених дією радіації, були виявлені ділянки ДНК із змінами, характерними для всіх таких новоутворень незалежно від типу пухлини. Одна із змін було делецією, а інша – інверсією. Вчені вважають, що, виявляючи ці ділянки, вони зможуть відрізнити ці пухлини від всіх інших – можливо, що в подальшому для їх лікування можна буде розробити і використовувати інший підхід.