Геї Європи стурбовані існуючими обмеженнями на одностатеві шлюби.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вони говорили на міжнародній конференції «Брак взаємного визнання одностатевого партнерства і шлюбів в ЄС і країнах-членах Ради Європи: перешкода свободі пересувань?» під патронатом Генерального секретаря Ради Європи Торбйорна ЯГЛЕНДА.

В ході першого дня конференції професор Лейденського університету (Нідерланди) Кіс ВААЛДІК презентував доповідь щодо визнання одностатевих союзів, зареєстрованих за кордоном у Європі. В ході дослідження було опитано експертів з 30 країн-членів Ради Європи.

Відео дня

Відповідно до наданих висновків, одностатеві пари, зареєстровані в одній європейській країні, де це дозволяє законодавство, при переїзді в іншу європейську країну, де одностатеві шлюби законодавчо не дозволені, зустрічаються з низкою серйозних проблем, серед яких відсутність права на пенсію у разі смерті партнера, неможливість одержати реєстрацію для партнера, що не має громадянства ЄС, неможливість придбати спільно і заповідати один одному будинок (квартиру), а також ряд інших.

Викладач університету Глазго Кедді КОЛЛМАН, представляючи свою доповідь, зазначила, що в цілому за останні 30 років ситуація з визнанням прав геїв у Європі значно поліпшилася. Так, якщо в 1989 році в світі не було жодної країни, що визнає одностатеві пари, то на сьогодні таких країн у світі налічується вже 30.

Разом з тим навіть у Європейському Союзі ситуація з визнанням одностатевих шлюбів неоднозначна.

Так, представник італійської неурядової організації Aricigay Фабіо ЧІОВІНІ зазначив, що ситуація в Італії залишається однією з найскладніших у Європейському Союзі.

«У нас немає жодного юридичного визнання одностатевих шлюбів, у нас немає антидискримінаційних положень, окрім тих, які потрібні директивами ЄС, і жодних специфічних санкцій за гомофобію», - зазначив він.

За словами представника громадської організації, протягом останніх п`яти років парламент Італії тричі розглядав проекти законів, які б дозволили тією чи іншою мірою визнати одностатеве партнерство (співжиття), проте так і не зміг прийняти жодного. А Конституційний суд Італії у своєму рішенні, прийнятому у 2010 році, зазначив, що одностатеві пари не можуть прирівнюватися до різностатевих, оскільки різностатеві пари «створюються (потенційно) для продовження роду, що вже є достатнім для розмежування їх від пар гомосексуальних».

Конференція, яка зібрала представників 19 країн-членів Ради Європи, завершиться 19 листопада. По закінченню конференції її учасники планують прийняти «Страсбурзьку декларацію», в якій, зокрема, хочуть закликати політиків активніше працювати у напрямі забезпечення рівних прав для одностатевих і різностатевих шлюбів.

Як зазначив сьогодні на прес-конференції відповідальний французької неурядової громадської організації «Інше коло» Жоффрей РОС, нинішня конференція дасть можливість проаналізувати ситуацію з визнанням одностатевих шлюбів у Європі і визначитися з подальшими діями щодо захисту прав сексуальних меншин і протидії дискримінації.