Учені вперше змогли пояснити, як м`ята допомагає зняти синдром роздратованого кишечника. Ця недуга, як пише Science Daily, зачіпає до 20% населення.

У статті, опублікованій в журналі "Біль", дослідники з Університету Аделаїди пояснюють, що м`ята активізує "антибольовий" канал в товстій кишці, заспокоюючи запальні болі в шлунково-кишковому тракті.

Доктор Стюарт Брірлі відзначає, що м`ята давно широко застосовувалася в натуропатії, проте досі не було клінічних даних, що дозволяють зрозуміти, чому вона така ефективна в полегшенні болю.

Відео дня

"Наше дослідження показує, - говорить він, -что м`ята діє через певний канал, так званий TRPM8, зменшуючи біль в чутливих волокнах, особливо, активованих гірчицею і перцем. Потенційно це перший крок у визначенні нового типу загального клінічного лікування синдрому роздратованого кишечника".

Синдром роздратованого кишечника (СРК) - шлунково-кишковий розлад, що викликає біль в животі, здуття, діарею або закреп. Ця недуга зачіпає приблизно 15-20% дорослого населення Землі (близько 22 мільйонів), дві третини хворих - жінки.

medinfo.ua