Вчені виявили серйозні зміни в структурі кров'яних тілець у дітей з синдромами Кавасакі і  PIMS-TS / REUTERS

В розпал пандемії коронавірусу лікарі по всьому світу повідомляли, що зіштовхувалися з дітьми, які страждали від так званого "багатосистемного запального синдрому". Симптоми хвороби включають високу температуру й запалення. За словами експертів, це дуже рідкісна хвороба.

Як пише The Independent, дитячий багатосистемний запальний синдром (PIMS-TS) наразі пов'язують з коронавірусом SARS-CoV-2. Це нова хвороба, деякі риси якої подібні до синдрому Кавасакі, а також з інфекційно-токсичним шоком.

Читайте такожNational Geographic: Ризик заразитися COVID-19 в школі, офісі чи автобусі можна розрахувати

Відео дня

Вчені дослідили зразки крові дітей, які потрапили з PIMS-TS в Дитячу клініку Бірмінгема у Великій Британії під час карантину, введеного через коронавірус. Вони виявили, що у пацієнтів з новою хворобою, а також з синдромом Кавасакі, відбуваються серйозні зміни в білих кров'яних тільцях - моноцитах. Співавтор дослідження доктор Грем Тейлор сказав, що його команда вперше виявила "серйозні зміни в кількості моноцитів і їхній генетичній структурі" у випадку кожної з хвороб.

"Наші результати вимагають підтвердження через спостереження за більшою кількістю пацієнтів. Але зміни, які ми побачили, швидше за все, цілком релевантні", - сказав Тейлор, який працює в Інституті імунології й імунотерапії при Університеті Бірмінгема.

За його словами, відкриття може потенційно допомогти лікарям "передбачити стійкість до хвороби у дітей з PIMS-TS і синдромом Кавасакі, а також визначити альтернативні способи лікування обох захворювань".

Дослідники спостерігали за дев'ятьма дітьми з ознаками PIMS-TS з Бірмінгемської дитячої клініки, які були госпіталізовані в квітні й травні 2020 року. Симптоми семи з них відповідали опису PIMS-TS згідно з критеріями Королівського коледжу педіатрії. У них не було виявлено антитіл до COVID-19. У двох дітей симптоми відповідали синдрому Кавасакі. У них теж не виявили слідів реакції на коронавірус.

Читайте такожThe Guardian: Пандемія коронавірусу змішається з епідемією грипу, які будуть наслідки?

Наразі рідкісну хворобу PIMS-TS пов'язують з коронавірусом. Адже багатьох дітей, які потрапляли до лікарні з цією хворобою, виявляли антитіла проти COVID-19. Симптоми PIMS-TS включають високу температуру, запалення й відмову різних органів, які призводять до порушення роботи серця, падіння кров'яного тиску й загрозливого для життя шоку. Станом на липень у Великій Британії було виявлено 300 випадків захворювання дітей на PIMS-TS.

Що відомо про синдром Кавасакі і PIMS-TS?

  • Видання Newsweek писало, що коронавірус пов'язують з загадковою хворобою у дітей. Йшлося про те, що у Нью-Йорку і Лондоні в розпал першої хвилі пандемії виявляли небезпечний для життя, але дуже рідкісний синдром Кавасакі. Хвороба Кавасакі характеризується запаленням вінцевих артерій й інших кров'яних судин. Зазвичай вона розвивається у дворічних дітей. Але її також виявляли у підлітків, про що свідчать дані Американської асоціації серця. 
  • У свою чергу CNN застерігав, що коронавірус - не респіраторна хвороба, він шкодить всьому тілу. При цьому, йдеться як про дітей, так і дорослих. Пацієнти з COVID-19 не рідко зіштовхуються з неврологічними ускладненнями, а також хворобами серцево-судинної системи.