REUTERS

Пацієнт, який відносно нормально почувався впродовж перших 10 днів, раптом "зліг" з COVID-19. 38-річний чоловік не вписувався у визначення людей, які найбільше ризикують при зараженні новим коронавірусом.

"У нього були легкі симптоми у дихальних шляхах, з якими він сидів вдома", - сказав CNN судинний хірург з Нью-Йорка доктор Шон Вангертер.

"Йому поставили діагноз у відділенні невідкладної допомоги, після чого він зміг нормально повернутися додому. Пацієнт лише трохи кашляв", - додав лікар.

Відео дня

І так було, аж поки один з несподіваних ефектів COVID-19 не почав проявлятися.

Читайте такожВчені знайшли зміни в організмі тяжкохворих на COVID-19

"Потім він якось прокинувся, а його обидві ноги були онімілі, холодні й такі слабкі, що він навіть не зміг ходити", - розповів Венгертер, який очолює відділення судинної хірургії в Westchester Medical Center Health's Good Samaritan Hospital.

CNN пише, що у досить молодого пацієнта з COVID-19 почалася оклюзія аорти. Виник великий згусток крові у головній артерії. Він розмістився у місці, де артерія розділяється на дві гілки, які ведуть до кожної ноги. Таким чином, кров не надходила в клубові артерії, а отже до нижніх кінцівок. CNN пояснює, що це надзвичайно небезпечне явище. За словами Вангертера, воно вбиває 20-50% пацієнтів.

"Але таке зазвичай не стається з 38-річними", - сказав лікар виданню.

Швидка діагностика і операція, в ході якої артерію розрізали, а згусток дістали за допомогою катетера, врятувало пацієнта.

"Два хірурги працювали одночасно у цьому випадку", - розповів Венгертер.

CNN пише, що лікарі, які лікують пацієнтів з коронавірусом, спостерігають низку страшних і дивних синдромів включно з виникненням кров'яних згустків по всьому тілу, відмовою нирок, запаленням у серці й імунними ускладненнями.

Читайте такожУ США знайшли причину високої смертності від COVID-19

"Найцікавіше і водночас найстрашніше те, що ця хвороба проявляється у дуже багато способів", - сказав помічник професора невідкладної хірургічної допомоги в Коледжі медицини Університету Флориди доктор Скотт Бракенрідж.

"У одних випадках вона сильно впливає на здатність пацієнта дихати, а в інших - пов'язана до відмови органів у багатьох системах одночасно. А тепер її пов'язують з імунними ефектами у дітей", - додав він.

Хоч SARS-CoV-2 - це, в першу чергу, респіраторний вірус, цілком очевидно, що він впливає на все тіло людей. Найбільш очевидні симптоми зараження - це висока температура, пневмонія й гострий респіраторний дистрес-синдром. Але вірус, схоже, атакує напряму деякі інші органи. Одним з найбільш тривожних явищ стала його здатність атакувати внутрішню поверхню кровоносних судин. Це і стає причиною появи кров'яних згустків.

"Схоже, вірус провокує локальну запальну реакцію, яка призводить до появи цих тромбових явищ. Це відбувається через прямий вплив вірусу на артерії", - пояснив Венгертер.

Інші команди лікарів повідомляли про незвичні серцеві напади у молодих пацієнтів, а також про випадки тромбоемболії легеневої артерії. Патологоанатоми знаходять крихітні кров'яні згустки навіть у найменших судинах. Про це CNN розповів доктор Орен Фрідмен, який доглядає пацієнтів з COVID-19 у відділі інтенсивної терапії Медичного центру Cedars-Sinai в Лос-Анджелесі.

"Це навіть не обговорюється. Вірус викликає тромбоз і, здається, напряму впливає на людські кров'яні судини", - сказав він.

"Кожен орган в тілі живиться від цих кров'яних судин. Тому якщо вірус впливає на них, тоді він може пошкодити органи", - додав лікар.

"Картинка дуже тривожна. І мені потрібен час, щоб її зрозуміти", - прокоментував Брекенрідж.

Читайте такожВчені описали, як коронавірус вражає внутрішні органи людини

Серед інших страшних синдромів, які можуть бути пов'язані з COVID-19, - це так званий "педіатричний багатосистемний запальний синдром". Мер Нью-Йорка Білл де Бласіо повідомив у вівторок, що в місті зафіксовано 52 випадки появи цього захворювання. А департамент охорони здоров'я штату Нью-Йорк перевіряє ще 100 потенційних випадків. При цьому синдромі висока температура не спадає, з'являється запалення, а робота одного чи більше органів починає погіршуватися. Серед інших симптомів можуть бути такі, які виникають під час шоку.

"У деяких випадках у дітей виникає шок, а в деяких проявляються риси синдрому Кавасакі. У інших спостерігаються ознаки цитокінового шторму. В деяких регіонах спостерігається спалах синдрому Кавасакі у дітей, у яких немає шоку", - сказала доктор Мері Бет Сон з Бостонської дитячої клініки.

CNN пояснює, що при синдромі Кавасакі виникає запалення стінок кров'яних артерій середнього розміру. Хвороба здатна нашкодити серцю. Вона може виникнути при надмірній імунній реакції, яку називають цитокіновим штормом.