Жінки, які народили за допомогою кесаревого розтину, також мали меншу ймовірність народження живої дитини / newsru.co.il

Жінки, які народили першу дитину за допомогою кесаревого розтину, мають менше шансів зачати другу дитину, ніж жінки, які народжують природним шляхом.

Читайте такожБільшість жінок відчувають полегшення після аборту - дослідження

Такі дані були представлені дослідниками Медичного коледжу Пенсільванського університету, повідомляє medikforum. Команда стежила за більш ніж двома тисячами жінок протягом трьох років після народження первістка.

Відео дня

Близько 600 жінок від загального числа учасниць народили першу дитину за допомогою кесаревого розтину. Вони частіше були старшого віку, мали надлишкову вагу і страждали ожирінням, були нижче і з більшою ймовірністю зверталися за консультацією репродуктолога.

Приблизно 69% жінок, які народили за допомогою кесаревого розтину, завагітніли після незахищеного статевого акту порівняно з приблизно 78% жінок, які народили природним шляхом. Жінки, які народили за допомогою кесаревого розтину, також мали меншу ймовірність народження живої дитини. Асоціація була присутня і після врахування інших факторів.

«Цілком можливо, що рубці тазу в результаті впливу відкритого повітря і забруднень можуть вплинути на подальші спроби завагітніти», - відзначають дослідники.