Існує кілька порад, які дозволять "нормально" жити в еру коронавірусу / REUTERS

Замість того, щоб поширювати заспокійливу брехню, краще почути гірку й неприємну правду. Світ фундаментально змінився за останні 9 місяців після появи повідомлень про невеликий кластер пневмонії в місті Ухань, Китай. Ніде більше не існує "нормальної" версії реальності попри всі спроби деяких політиків і псевдо-вчених переконати всіх у протилежному.

Читайте такожNational Geographic: Людям начхати на сотні тисяч жертв COVID-19, чому?Єдине, чого можна точно чекати в наступному році - це невизначеність. Про це на сторінках The Guardian пише професор Університету Единбургу Деві Шрідхар, який спеціалізується на глобальній охороні здоров'я. Він зауважує, що приклад Великої Британії вказує на властивість обмежень швидко змінюватися. Оскілки уряд намагається знайти найкращий спосіб контролювати поширення коронавірусу й при цьому зазнати мінімальної шкоди для економічних й соціальних процесів. Кожна країна у світі підтримує певні обмеження. Так, навіть Швеція це робить. Від підходу введення і скасування карантину більше немає користі. То му що ми прямуємо у майбутнє з різним ступенем обмежень.

"Як вченого мене часто питають, що робити, а що ні і як розібратися з невизначеним світом. Ось мої поради, як найкраще насолоджуватися життям і отримати якомога більше моральності, але при цьому лишатися відповідальним громадянином", - пише автор.

Читайте такожПандемія COVID-19 прискорюється: ВООЗ виявила рекордну кількість нових випадків коронавірусу за тижденьВін додає, що головна порада - зустрічатися з іншими людьми на свіжому повітрі. Дослідження показали, що 97% випадків "суперпоширення" стаються в приміщенні. А загроза передачі коронавірусу на дворі мінімальна. Якщо приміщення погано провітрюється, в ньому багато людей і ніхто з них не в масці, то краще уникати таких місць. Загалом, ходити в магазини, зустрічатися з людьми на свіжому повітрі й користуватися громадським транспортом можна відносно безпечно за умови використання маски. Також зараз найкращий час, щоб відмовитися від необов’язкових подорожей, відвідувати парки неподалік і підтримувати локальний бізнес.

Коронавірус передається від людини до людини. Тому само собою зрозуміло, що чим більше у вас контактів, тим більше шансів, що скоро доведеться самоізолюватися через чийсь позитивний тест. Зі скількома людьми ви близько контактуєте за тиждень? Йдеться про тих, з ким доводиться бути фізично близько впродовж досить тривалого часу (більше 10 хвилин). Якість взаємодій теж більш важлива, ніж кількість.

Для молодих людей може здатися спокусливим якомога швидше підхопити COVID-19 і одужати. Але вірус SARS-CoV-2 настільки огидний, що краще ним не заражатися. Були зафіксовані випадки повторного зараження. При цьому другий раз хвороба протікала у м'якій формі чи взагалі без симптомів. Але принаймні в одному з випадків знадобилася госпіталізація. Те, що у вас ця хвороба вже була, не означає, що у вас гарантований імунітет проти неї на все життя.

Читайте такожBloomberg: До кінця 2020 року голод буде щодня вбивати більше людей, ніж COVID-19Більш тривожно те, що багато людей віком від 30 до 59 років страждають від COVID-19 місяцями. Вони почуваються сонливо, їхні легені пошкоджені, а на додачу з’являються проблеми з серцево-судинною системою. Такі випадки називають "довготривалим COVID-19". Реальним наслідком хвороби може бути не лише втрачені життя, а й пов'язане з нею скалічення молодого і працездатного населення. Навіщо погоджуватися на десятиліття підірваного здоров'я замість того, що кілька місяців потерпіти певні незручності?

Автор також зауважує, що не менш, ніж сам COVID-19, наша поведінка може становити загрозу для інших включно з уразливими перед хворобою людьми.

"Подумайте про це як про ланцюгове зараження. Якщо ви її ланка і передали хворобу далі, інші можуть захворіти й померти через вашу роль у ланцюзі. Весілля у штаті Мен закінчилося тим, що більше 170 людей вступили в контакт з коронавірусом. А сім людей померли. При цьому ніхто з цих семи не відвідував весілля", - наголосив автор.

Читайте такожЛікар розповів, чи потрібно робити ПЛР-тест і самоізольовуватись, якщо ви контактували із інфікованим COVID-19Єдина альтернатива введенню ще більшої кількості обмежень і змін в нашій поведінці - це створення функціональної системи тестування й відстеження. Карантин лише тисну кнопку "пауза" у поширенні COVID-19. Щойно обмеження скасовуються, а уряди тиснуть кнопку "play", поширення відновиться. Ключовою метою карантину повинно стати проведення масового тестування й відстеження випадків зараження, щоб агресивно викорінити поширення хвороби в громадах. Так зробили в Китаї, на Тайвані, у В'єтнамі, Новій Зеландії й Південній Кореї.

Це також дає час для пошуків рішень й розбудови можливостей систем охорони здоров'я. Просто закривати цілі країни на два тижні - це не ефективно. Це лише відтягування неминучого.

Вас також можуть зацікавити новини: