Ілюстрація / REUTERS

Більше мільйона людей по всьому світі одужали від коронавірусу. Але сама хвороба у гострій формі - це лише перша з багатьох битві, які доведеться пройти тим, хто пережив COVID-19.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що деякі пацієнти скаржаться на задуху, сонливість і біль у тілі через місяці після зараження. Невеликі дослідження, проведені в містах Гонконг й Ухань, показали, що одужалі люди можуть зіштовхнутися з погіршенням функціонування легень, серця і печінки. Не виключено, що це лише верхівка айсберга.

Читайте такожВчені описали, як коронавірус вражає внутрішні органи людини

Відео дня

Bloomberg зауважує, що наразі відомо про здатність коронавірусу атакувати інші частини тіла окрім системи дихання, викликаючи пошкодження всього: від очей до пальців на ногах, від кишечника до нирок. Імунна система пацієнтів може також надмірно відреагувати на інфекцію, посилюючи тим самим шкоду. Дослідники тільки почали відстежувати довгострокові наслідки для здоров'я людей, які одужали від COVID-19. Але досвід епідемій інших подібних вірусів свідчить, що наслідки можуть лишатися на більш ніж 10 років.

Згідно з одним із досліджень, люди, які одужали від SARS, страждали від проблем з легенями, підвищеного рівня холестеролу і взагалі частіше хворіли впродовж 12 років після того, як епідемія в Азії вбила майже 800 людей. SARS заразив 8 тисяч пацієнтів. У свою чергу, кількість заражених коронавірусом перевалила за 4 мільйони у всьому світі й збільшується щодня. Тож поширення хвороби і довгострокові наслідки від неї для здоров'я можуть створити проблеми для медичної інфраструктури, а також для економіки й бізнесу на багато років.

Читайте такожCNN: Коронавірус - не респіраторна хвороба, він шкодить всьому тілу

Британський лікар Ніколас Харт, який лікував прем'єр-міністра Бориса Джонсона, назвав коронавірус "поліомієлітом нинішнього покоління", який залишить "шрами" на багатьох людях і змінить глобальну систему охорони здоров'я.

"Те, якими будуть ці хронічні проблеми і як багато пацієнтів буде страждати від них, буде мати наслідки як для самих хворих, так і для лікарів, і для всієї системи охорони здоров'я", - сказала епідеміолог з Університету Північної Кароліни Кімберлі Пауерс.

Медики в Гонконзі стежили за групою пацієнтів з COVID-19 впродовж двох місяців після того, як їх виписали з лікарні. Вони виявили, що у половини з 20 одужалих легені функціонували гірше норми. Про це розповів директор центру інфекційних захворювань в клініці принцеси Маргарет Овен Цанг. Дифузійна здатність легень цих людей була нижче норми. За словами Цанга, це означає, що обмін кисню й вуглекислого газу в органах пацієнтів був нездоровим.

Аналіз зразків крові 25 людей з міста Ухань, які одужали від COVID-19, показали, що у вони так і не одужували повністю не залежно від тяжкості їхніх симптомів. В іншому дослідженні 90 пацієнтам з Уханя через місяць після виписки з лікарні провели комп'ютерну томографію. У 66 з них були істотні залишкові порушення в легенях, зокрема так званий синдром "матового скла".

Читайте такожУ світі вже майже 1,5 мільйона людей одужали від COVID-19

Лікарі медичного центру Cedars-Sinai в Лос-Анджелесі зауважили, що хронічні ускладнення серця можуть розвинутися навіть після одужання в результаті постійного запального процесу. Свій аналіз вони заснували на даних пацієнтів з Італії й Китаю. 

Bloomberg пише, що з'ясування, які наслідки від COVID-19 можуть лишатися у людей навіть після одужання, дуже важливе. Адже так уряди можуть правильно розрахувати бюджети для соціальних служб. А лікарі зможуть краще розміти, чого очікувати в довгостроковій перспективі, спостерігаючи за своїми пацієнтами.