ЄС хоче прискорити визнання паспортів вакцинації третіх країн \ фото REUTERS

Лідери країн-членів Євросоюзу закликали Єврокомісію спростити обмеження на в'їзд і пересування по Європі, введені через коронавірус, і прискорити взаємне визнання COVID-сертифікатів з третіми країнами.

В ЄС також підкреслили необхідність нарощування темпів вакцинації та боротьби з дезінформацією про вакцинацію від коронавірусу.

Про це йдеться в заяві, випущеній за підсумками першого дня саміту в Брюсселі. Лідери країн ЄС pfзначають, що кампанії з вакцинації в Європі "привели до значного прогресу в боротьбі з COVID-19", проте в деяких європейських країнах ситуація "залишається дуже серйозною". Для вирішення проблеми, потрібно "активізувати зусилля з подолання сумнівів щодо вакцинації, в тому числі шляхом боротьби з дезінформацією, особливо в соцмережах", зазначили в ЄС.

Відео дня

Читайте такожВ Італії протестують проти обов'язкових COVID-паспортів на роботі (фоторепортаж)

"У світлі розвитку епідеміологічної ситуації Європейська Рада закликає до подальшої координації для полегшення вільного пересування в ЄС і в'їзду в ЄС... Єврорада закликає Європейську комісію прискорити роботу з взаємного визнання сертифікатів з третіми країнами", - йдеться у заяві на сайті Євроради.

Також члени ЄС домовилися посилити підготовку до майбутніх криз і надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров'я та реагування на них, зайнятися забезпеченням доступу до ліків у всіх країнах ЄС, а також забезпечити доступ до вакцин для всіх країн світу, прискорити доставку вакцин в бідні країни.

Паспорти вакцинації в ЄС

В Євросоюзі COVID-сертифікати почали діяти з середини червня. Ці документи дозволяють повністю вакцинованим людям безперешкодно переміщатися по європейських країнах, їм не треба дотримуватися карантину або здавати додаткові ПЛР-тести. 

Як повідомляв УНІАН, Угорщина стала першою країною-членом Євросоюзу, яка визнала українські паспорти вакцинації та відкрила кордони для українців.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

інфографіка УНІАН