Вантажівка з газовими балонами, яка злетіла в кювет, на щастя, не вибухнула / фото ГУ НП в Сумській області

На Сумщині через сильне задимлення внаслідок горіння торфовищ на трасі «Суми-Путивль» зіткнулися чотири автомобілі.

Як повідомили УНІАН у відділі комунікації Головного управління Національної поліції в Сумській області, дорожньо-транспортна пригода сталася сьогодні вранці о 07:45 поблизу села Зінове Путивльського району.

«У результаті автоаварії зазнали значних механічних пошкоджень дві вантажівки та два легковика, водії та пасажири не постраждали», – зазначається у повідомленні.

Відео дня

Спочатку через обмежену видимість на шляху слідування зіткнулися Renault Duster і Škoda. Поки водії обох легковиків оглядали ушкодження транспортних засобів, біля них зупинився автомобіль ГАЗ, обладнаний для перевезення газових балонів побутового споживання. Водій вантажівки вийшов з кабіни, аби уточнити, чи не потрібна допомога учасникам ДТП. Поки між чоловіками тривала розмова, у припаркований ГАЗ врізався КамАЗ. В результаті зіткнення вантажівка з газовими балонами злетіла в кювет, зачепивши Renault Duster.

Повністю загасити торфовища можна буде тільки навесні / фото ГУ НП в Сумській області

«Тільки завдяки щасливому збігу обставин не загинули люди і не вибухнули газові балони. В іншому випадку могли б потерпіти жителі села», – наголосили в поліції.

Внаслідок ДТП ніхто не постраждав / фото ГУ НП в Сумській області

За інформацією прес-служби ДСНС України в Сумській області, у Путивльському районі вже майже два тижні між селами Волинцеве, Волинцівське, Жари та Козлівка горять торфовища, в результаті чого в атмосфері є сильне задимлення.

Читайте такожПожежі на Луганщині випалили площу в понад 20 тисяч гектарів, евакуйовані 150 людейПерші повідомлення про горіння сухої трави біля с. Волинцеве надійшли 3, 5 і 6 жовтня, а загальна площа загоряння досягала 15 гектарів. Вогонь було локалізовано, ліквідовуються приховані осередки горіння. За даними рятувальників, причиною загорянь стало необережне поводження з вогнем.

Як повідомив кореспонденту УНІАН заступник голови Путивльської райдержадміністрації Михайло Биряк, станом на сьогодні в районі горять землі на території близько 70-80 га, де розташовані торфовища.

«На місці події відкритого вогню немає, але торф горить під землею, місцями, на загальній території близько 70-80 га, через що й виникає задимлення. До найближчих сіл – близько 5 кілометрів. Загрози їм на сьогодні немає, адже всі місцеві села по периметру оборані сільгосптехнікою», – уточнив посадовець.

При цьому він зазначив, що існує загроза того, що вогонь може перекинутися в кар’єри торфовищ, які розроблялися під видобуток корисних копалин ще понад 30 років тому, а відтак жителі чи не всіх районів області можуть постраждати від задимлення.

«Повністю загасити торфовища можна буде тільки навесні, коли в ґрунтах підніметься рівень води і вона заходитиме в канави на місцях колишнього видобутку. На великі кар’єри торфовищ загоряння поки не дійшло», – розповів Биряк.

За його словами, технікою місцевих пожежних команд – близько 10 спецавтомобілів – загасити підземне загоряння наразі неможливо, тому що через звичайне поливання торфовищ привізною водою вглиб ґрунтів додатково потраплятиме і кисень, внаслідок чого вони будуть розгоратись і ще більше задимлювати атмосферу.

Також Биряк розповів, що наразі розглядається два способи ліквідації горіння торфовищ: для закачування води в ґрунти на місці події прокласти близько 10 км труб великого діаметру від річки Сейм, що є дороговартісним проектом, або ж залучити до роботи бульдозери та іншу великовагову техніку місцевих аграріїв, що в умовах болотистої місцевості викликає питання з безпеки проведення відповідних робіт.