Експерти назвали найбільш вразливі страхові ринки / фото: Flickr

Від пандемії COVID-19 у світі найбільше постраждають страховики на ринках, що розвиваються.

Читайте такожВ Україні вчителів-пенсіонерів та дітей можуть застрахувати від коронавірусу - Шкарлет

Як повідомляє «Форіншурер», за оцінками швейцарського перестрахувальної спільноти Swiss Re, страховики зафіксують зниження премій на 3,6 процентних пункти в 2020 і 2021 роках.

Відео дня

Водночас, страховий ринок Китаю є винятком, із середнім зростанням премій на 7% в період з 2020 по 2021 рік.

Swiss Re чекає, що зміщення глобальних можливостей страхування в країни Азії з ринком, що формується, особливо в Китай, продовжиться. Сила страхового ринку Китаю є винятком серед ринків, що розвиваються.

Нещодавнє дослідження Swiss Re показало, що до квітня 2020 року понад 75% китайських споживачів зв'язалися зі своїми страховиками, в порівнянні з 17% в Австралії, 34% в Сінгапурі і 50% в Гонконзі. Більша частина (59%) китайських споживачів також висловили зацікавленість в придбанні додаткових страховок.

Очікується, що Китай та інші країни Азії з ринком, що розвивається будуть стійкими, в інших регіонах очікується глибока рецесія і погіршення ринку праці, які вплинуть на попит на страхування життя. Це призведе до значного зниження премій навіть в таких великих країнах, як Бразилія, Мексика, Туреччина і Південна Африка.

У європейському регіоні та Центральній Азії очікується швидке зниження страхових премій у зв'язку з їх близькістю до торгової залежності від Західної Європи, де очікується слабке зростання, а також рецесії в Україні, Росії і Туреччині. Очікується, що Латинська Америка, Близький Схід і Африка також скоротять премії, оскільки економічна слабкість перед спалахом COVID-19 поєднується з падінням цін на сировину і зовнішніх доходів.

Збитки економіки від коронавірусу

  • За оцінкою професора Австралійського національного університету Уорвіка Маккібіна світова економіка може втратити близько 35 трильйонів доларів до 2025 року у зв'язку з пандемією коронавірусу та її негативним економічним впливом.
  • Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 прогнозує падіння світового ВВП у 2020 році на 4,6% в порівнянні з попереднім роком, що гірше квітневого прогнозу агентства на 2,7 процентних пункти.
  • Згідно з прогнозом Світового банку, світова економіка у 2020 році скоротиться на 5,2%, що є рекордним показником з часів Другої світової війни.