Страховка покріє далеко не всі втрати через вибух у Бейруті / Ілюстрація REUTERS

Збитки страхових компаній від недавнього вибуху в порту Бейрута, оцінюються Асоціацією страхових компаній Лівану (ACAL) в суму близько $3 млрд.

Про це повідомляє Forinsurer.

Читайте такожУ Бейруті спалахнули протести через потужній вибух у порту (фоторепортаж)

Відео дня

ACAL оцінює загальні збитки від вибуху в межах від $5 до $ 0 млрд., При цьому очікується, що страхова та перестрахувальний захист покриють близько 30%, або до $3 млрд. Від цієї суми.

Як пише видання, страховий брокер Гай Карпентер підрахував, що страховий рахунок за комбіновані втрати корпусу, вантажу і портових споруд в результаті цієї події має бути в межах $ 50 мільйонів.

Разом з тим президент ACAL Елі Тарабана заявив, що вплив вибуху на сектор морського страхування мінімально в порівнянні з ушкодженнями майна. За його словами морські збитки, застраховані компаніями, складуть близько $200 мільйонів.

Чи був вибух випадковим

Тарабана зазначив, що для страхових компаній має величезне значення був вибух випадковим чи навмисним.

«Якщо, наприклад, страховий поліс виключає нещасні випадки, пов'язані з бомбами, хімічними речовинами, небезпечними матеріалами, військовими діями або терористичними актами, компанії не будуть покривати витрати на матеріальні збитки», - сказав Тарабана.

Страхові можуть відмовитися покривати збитки

«Якщо в порту зберігався легкозаймистий матеріал, то страхові компанії не будуть покривати збитки, якщо цього предмету не було в первісному страховому полісі. Страхові компанії зазвичай виконують поліси з фізичними особами та компаніями», - сказав Тарабана.

Окрім покриття самого порту, усі судноплавні компанії та торговці мають страховий захист на всі вантажні судна та імпортні товари, які використовують порт.

Особливість страхових полісів

«Страхові компанії не зобов'язані покривати матеріальні збитки, якщо в полісах не згадуються небезпечні матеріали або бомби. У страхових полісах є три винятки: радіоактивні матеріали, біологічні матеріали та зброя», - продовжив Тарабана.

Компенсації може не бути взагалі

Крім того, якщо буде встановлено, що вибух був викликаний небезпечним матеріалом або військовими діями, то фірми та домогосподарства за межами зони порту не матимуть права на компенсацію.

Застраховані збитки від цієї події на суму близько $ 3 мільярдів вважаються аналогічними втратами, понесеними в результаті пошкоджень, викликаних вибухами в порту Тяньцзінь, Китай, у 2015 році. Вибухи в порту Тяньцзінь були найбільшими страховими та перестрахувальними втратами, пов'язаними з техногенною катастрофою у 2015 році, коли втрати галузі склали від $ 2,5 до $ 3,5 млрд.

Що сталося в Бейруті

  • 4 серпня 2020 року в порту Бейрута стався потужний вибух.
  • За даними уряду, вибухнуло 2750 тонн селітри (нітрату амонію), яка зберігалася на складі близько 6 років без дотримання необхідних заходів безпеки. В результаті вибуху зруйновано сам порт, а також значну частину міста.
  • Влада Лівану оголосила столицю зоною лиха. Відомо про 220 загиблих і 6 тисячах травмованих. Серед жертв вибуху є й українець.
  • 8 серпня близько п'яти тисяч людей вийшли на антиурядові протести в Бейруті. Протестанти висловлювали своє обурення тим, як уряд діяв після події.
  • 13 серпня президент Лівану Мішель Аун заявив, що вибух в Бейруті завдав збитків на $15 мільярдів.