Допомоги нараховано для 87 604 працюючих жінок \ фото УНІАН

У січні-серпні цього року Фонд соціального страхування (ФСС) прийняв на фінансування лікарняні листки, видані у зв’язку із вагітністю та пологами, на загальну суму 3 млрд 375 млн грн.

Допомоги нараховано для 87 604 працюючих жінок за 10,2 млн днів декретних відпусток, йдеться у повідомленні ФСС.

Фонд фінансує цю допомогу для всіх застрахованих осіб за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах, починаючи з першого дня. У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

Відео дня

Читайте такожВитрати Фонду соцстрахування на допомогу з вагітності та пологів за підсумками півріччя збільшилися на 9%"Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді", - зазначили у ФСС.

Крім того, як уточнили у Фонді, жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

У ФСС нагадали, що допомоги фінансуються Фондом у повному обсязі, однак сьогодні наявні затримки у строках фінансування матеріального забезпечення, пов’язані із непокриттям потреби у видатках надходженнями на рахунок ФСС.

"Так, за підсумками серпня 2021 року потреба у видатках на лікарняні, декретні, страхові виплати і медико-соціальні послуги перевищила надходження на 2,3 млрд грн. Це пов’язано із суттєвим зростанням потреби у видатках через пандемію, а також падінням обсягів надходжень через системне зменшення упродовж декількох років відсотку частки ЄСВ, яка направляється до бюджету ФСС. Загалом її було зменшено майже на 5% – до 9,5727%", - йдеться в повідомленні.

Вас також можуть зацікавити новини