Харків. 31 березня. УНІАН. На офіційному сайті Президента України оприлюднено проект Закону “Про внесення змін до Конституції України”, який Віктор ЮЩЕНКО сьогодні передав голові Верховної Ради Володимиру ЛИТВИНУ і попросив розглянути його як невідкладний.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, зміни до Основного Закону держави пропонується викласти у формі нової редакції Конституції України.

Ініціювання змін обумовлено станом сучасного українського суспільства і політичного процесу в Україні, який об`єктивно потребує необхідності вдосконалення конституційного регулювання суспільних відносин, наголошується у пояснювальній записці.

Відео дня

На думку В.ЮЩЕНКА, комплексні зміни до Конституції України викликані також практикою застосування її положень, виявленням та необхідністю усунення у її змісті певних недоліків, зокрема, недостатності гарантування конституційних прав і свобод людини і громадянина, вад в організації та функціонуванні державного механізму, недосконалості системи стримувань і противаг, які мала б забезпечувати збалансованість та єдність цього механізму.

У пояснювальній записці зазначено, що проект підготовлено, переважно, базуючись на напрацьованому робочою групою Національної конституційної ради проекті Концепції системного оновлення регулювання суспільних відносин в Україні. Були взяті до уваги проекти нової редакції Конституції України, що розроблялися науковцями, політичними партіями, а також напрацювання Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права, Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України, громадських, зокрема правозахисних, організацій, думки вчених, передусім провідних фахівців у галузі конституційного і адміністративного права, окремі пропозиції, що висловлювалися у засобах масової інформації.

Структура Конституції України у новій редакції є такою: преамбула; розділ I «Засади конституційного ладу» (статті 1-23); розділ II «Права, свободи та обов`язки людини і громадянина» (статті 24-73); розділ III «Народне волевиявлення» (статті 74-84); розділ IV «Національні Збори України» (статті 85-111); розділ V «Президент України» (статті 112-125); розділ VI «Кабінет Міністрів України» (статті 126-133); розділ VII «Суд і правосуддя. Прокуратура» (статті 134-145); розділ VIII «Конституційний Суд України» (статті 146-154); розділ IX. «Місцеве самоврядування та територіальна організація влади» (статті 155-166); розділ X «Внесення змін до Конституції України» (статті 167-170); розділ XI «Прикінцеві положення» (стаття 171); розділ XII «Перехідні положення» (14 пунктів).