Харків. 11 лютого. УНІАН. У Харкові знесуть пам’ятник Соборності України, розташований в центрі міста на площі Рози Люксембург, з метою встановлення нового монумента.

Як передає кореспондент УНІАН, про це інформує офіційний сайт Харківської міської ради.

За словами міського голови Геннадія КЕРНЕСА, пам’ятник буде демонтований в рамках реконструкції площі, яку планує Харківська міськрада. Територія площі Рози Люксембург буде упорядкована з урахуванням будівництва нового пам`ятника, оскільки архітектурне рішення, яке було обрано десять років тому, сьогодні визнається невдалим.

Відео дня

«Пройде засідання містобудівної ради, на якому будуть розглянуті варіанти нового пам`ятника, - сказав Г.КЕРНЕС - Це не тільки моє рішення, це буде спільне рішення, в тому числі громадських організацій, які 10 років тому брали участь у відкритті пам`ятника».

Крім того, за інформацією Г.КЕРНЕСА, після реконструкції площі Рози Люксембург для зручності жителів і гостей міста буде змінено рух транспорту.

Довідка УНІАН. Пам’ятник Соборності був встановлений у Харкові на площі Рози Люксембург в серпні 2001 року до 10-річчя з дня проголошення незалежності України. Монумент являє собою 16-метрову бронзову колону, на вершині якої розташовано фігура птаха із опущеними крилами, що здалеку формує силует українського тризуба. Біля підніжжя колони міститься фігура дівчинки, образ якої взято з Дарини СТРІЛЕЦЬ – першої дитини, народженої в Харкові після проголошення незалежності України.

Як передає кореспондент УНІАН, пам’ятник у Харкові неодноразово піддавався критиці. Його авторам закидалося те, що фігура сокола з опущеними крилами на вершині 16-метрової колони швидше нагадує не птаха перед злетом, як трактувалося архітекторами, а встромлений у спиляний стовбур дерева тризуб із зламаним древком. Сьогодні, коментуючи події, скульптор Олександр РІДНИЙ констатував на місцевому телебаченні, що пам’ятник створювався і встановлювався поспіхом і не без пригод. «Все бігом, бігом, була така суєта і паніка, що ми якось в гарячці навіть відбили цій дівчинці дві лівих руки». За його словами, бетонний сокіл зірвався з крана, «спранирував і упав, і пробив таку дірку в асфальті, ну і побоювалися, думали, що він там, бетон все ж таки, з такої висоти розбився, але вцілів, так міцно зробили».

На знімку: пам`ятник Соборності України у Харкові.