Як приготувати кутю за класичним рецептом / фото УНІАН

6 січня 2019 року відзначають Святвечір, обов'язковою стравою в цей день на столі повинна бути кутя.

УНІАН підготував для вас рецепти куті з пшениці та рису. Ваші гості будуть в захваті від цієї традиційної різдвяної страви.

Класичний рецепт куті з пшениці

Інгредієнти:

  • пшениця - 1 склянка;
  • вода - 3 склянки;
  • мак - 1/2 склянки;
  • порізані горіхи - 1/2;
  • родзинки - 1/2 склянки;
  • мед - 2 -3 ст. л.

Як приготувати кутю: покроковий рецепт

  1. Пшеницю промиваємо і замочуємо у воді мінімум на 4 години. Потім розмоклу крупу заливаємо водою і варимо на слабкому вогні до готовності.
  2. Мак подрібнюємо в кавомолці.
  3. Подрібнюємо горіхи, а родзинки без кісточок заливаємо теплою водою на півгодини.
  4. З'єднуємо в глибокій мисці пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додаємо мед за смаком і все перемішуємо.
  5. Охолоджуємо кутю і подаємо на стіл.

Порада: пшениця для куті повинна стати м'якою, але не розваритися. У процесі її варіння можна додавати воду.

Кутя з рису: найкращий рецепт

Інгредієнти:

  • рис – 1,5 склянки;
  • мак – 1 склянка;
  • горіхи – 0,5 склянки;
  • родзинки – 0,5 склянки; мед – 120 р.

Готуємо кутю з рису: покроковий рецепт

Кутя з рису / go-cook.ru
  1. Круглозерний рис промиваємо, проціджуємо, заливаємо водою у співвідношенні 1:2 і варимо до готовності.
  2. Мак промиваємо, заливаємо окропом на 2 години, потім проціджуємо через марлю. Розтираємо його за допомогою м'ясорубки або блендера.
  3. Родзинки заливаємо гарячою водою і залишаємо на півгодини, потім просушуємо його.
  4. Рис висипаємо в миску, додаємо туди мак, родзинки, горіхи й мед.
  5. Готову різдвяну страву ставимо в холод.