Аджика – це популярна гостра приправа у вигляді пастоподібної маси.
Читайте такожНайсмачніший м'яка м'ясний пиріг: як приготувати апетитну випічкуЗа найпоширенішою версією, аджика з'явилася завдяки пастухам, які навесні йшли в гори, щоб пасти овець. Господарі тварин давали їм з собою суміш солі і перцю для підгодівлі худоби. Сіль викликала у овець спрагу, через що вони швидше набирали вагу. Перець ж додавали в суміш, щоб пастухи не крали сіль, яка в той час була дуже цінним продуктом. Однак вони знайшли вихід з положення, взявшись використовувати суміш як приправу з додаванням прянощів. Так і з'явилася аджика.
Для приготування аджики зазвичай використовують гострий перець, часник, сіль, прянощі та пряні трави. Деякі господині в аджику додають яблучне, томатне або морквяне пюре.
Аджика класична
У класичній аджиці не повинно бути помідорів, яблук, моркви та ріпчастої цибулі.
Інгредієнти:
- 5 кг гострого стручкового перцю,
- ½ Кг часнику,
- 1 стакан меленого коріандру,
- 1 кг солі.
Спосіб приготування:
Перець попередньо промиваємо і розкладаємо на рушник, підсушуємо в тіні 3 дні.
Читайте такожрум'яно-соковиті реберця: як приготувати смачну страву в духовціПеред готуванням руки змащуємо рослинною олією, в цілях безпеки надягаємо поліетиленові або гумові міцні рукавички.
Перець розрізаємо та очищаємо від насіння і перегородок.
Чистимо часник. Прокручуємо перці разом з часником через м'ясорубку. Змішуємо з коріандром і прокручуємо ще 2 рази.
Змішуємо з сіллю. Готову аджику можна перекласти в маленькі банки.
Крім способу подрібнення на вигляд і смак аджики впливає сорт перцю та склад спецій.
Аджика з яблуками
Ця приправа підійде як до святкового столу, так і для обідів/вечерь у будні.
Інгредієнти:
- 0.5 кг солодкого перцю,
- 3 шт гострого перцю,
- 3 кг помідорів,
- 0.5 кг моркви,
- 0.5 кг цибулі,
- 0.5 кг яблук,
- 200 гр часнику,
- 100 г цукру,
- 1 ст. ложка солі,
- 1 стакан соняшникової олії.
Спосіб приготування:
Овочі промити та видалити серцевину, насіння. Перець, помідори, моркву, цибулю, яблука і часник перемолоти.
До суміші додати цукор, сіль і олію. Після цього варимо 1,5 години, не забуваючи періодично перемішувати.
Не чекаючи, поки суміш охолоне, розкладаємо її у банки.