Аджика простий рецепт / фото ua.depositphotos.com

Аджика – це популярна гостра приправа у вигляді пастоподібної маси.

Читайте такожНайсмачніший м'яка м'ясний пиріг: як приготувати апетитну випічкуЗа найпоширенішою версією, аджика з'явилася завдяки пастухам, які навесні йшли в гори, щоб пасти овець. Господарі тварин давали їм з собою суміш солі і перцю для підгодівлі худоби. Сіль викликала у овець спрагу, через що вони швидше набирали вагу. Перець ж додавали в суміш, щоб пастухи не крали сіль, яка в той час була дуже цінним продуктом. Однак вони знайшли вихід з положення, взявшись використовувати суміш як приправу з додаванням прянощів. Так і з'явилася аджика.

Для приготування аджики зазвичай використовують гострий перець, часник, сіль, прянощі та пряні трави. Деякі господині в аджику додають яблучне, томатне або морквяне пюре.

Відео дня

Аджика класична

У класичній аджиці не повинно бути помідорів, яблук, моркви та ріпчастої цибулі.

Аджика класична / фото ua.depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 5 кг гострого стручкового перцю,
  • ½ Кг часнику,
  • 1 стакан меленого коріандру,
  • 1 кг солі.

Спосіб приготування:

Перець попередньо промиваємо і розкладаємо на рушник, підсушуємо в тіні 3 дні.

Читайте такожрум'яно-соковиті реберця: як приготувати смачну страву в духовціПеред готуванням руки змащуємо рослинною олією, в цілях безпеки надягаємо поліетиленові або гумові міцні рукавички.

Перець розрізаємо та очищаємо від насіння і перегородок.

Чистимо часник. Прокручуємо перці разом з часником через м'ясорубку. Змішуємо з коріандром і прокручуємо ще 2 рази.

Змішуємо з сіллю. Готову аджику можна перекласти в маленькі банки.

Крім способу подрібнення на вигляд і смак аджики впливає сорт перцю та склад спецій.

Аджика з яблуками

Ця приправа підійде як до святкового столу, так і для обідів/вечерь у будні.

Аджика грузинська рецепт / фото ua.depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 0.5 кг солодкого перцю,
  • 3 шт гострого перцю,
  • 3 кг помідорів,
  • 0.5 кг моркви,
  • 0.5 кг цибулі,
  • 0.5 кг яблук,
  • 200 гр часнику,
  • 100 г цукру,
  • 1 ст. ложка солі,
  • 1 стакан соняшникової олії.

Спосіб приготування:

Овочі промити та видалити серцевину, насіння. Перець, помідори, моркву, цибулю, яблука і часник перемолоти.

До суміші додати цукор, сіль і олію. Після цього варимо 1,5 години, не забуваючи періодично перемішувати.

Не чекаючи, поки суміш охолоне, розкладаємо її у банки.