Сирна запіканка – дуже смачна страва, яка припаде до смаку багатьом.
Читайте такожЕфектний мусовий торт: як приготувати ніжний десерт
Приготовлена у мультиварці вона виходить пишною та ніжною, а також корисною – її рекомендують вживати навіть малюкам. Водночас запіканка у мультиварці ще й досить ситна страва. Вона може бути повноцінним сніданком.
Запіканку роблять зазвичай солодкою – з сиру та фруктів, ягід або сухофруктів. Приправляється вона найчастіше сметаною, згущеним молоком, варенням, джемом або ж подається зі свіжими ягодами.
Сирна запіканка у мультиварці
- Сир - 500 г
- Яйце - 4 шт.
- Крупа манна - 100 г
- Цукор - 150 г
- Цукор ванільний - 1 г
- Сметана - 250 г
- Розпушувач - 1 ч. л.
- Сіль - 1 дрібка
- Масло вершкове - 30 г
Білки відокремити від жовтків. Збити жовтки міксером або блендером. Додати цукор. Потім додати сметану та ванільний цукор і збити до однорідної маси.
В окремій посудині до сиру додати дрібку солі, манку та розпушувач. Перемішати виделкою, розбиваючи грудочки сиру.
Ввести рідку суміш у сир. Перебити блендером до стану мусу. Залишити тісто на 20 хвилин, щоб набухла манка.
Збити білки до білого і ввести ложкою в тісто.
Форму для випічки змастити вершковим маслом. Залити сирне тісто і випікати в мультиварці, встановивши режим "Випічка" на 60-90 хвилин.
Добре смакуватиме сирна запіканка з варенням та свіжими ягодами.
Запіканка з сиру зі згущеним молоком у мультиварці
- Сир - 500 г
- Яйця - 4 шт.
- Згущене молоко - 0,5 банки
- Ванілін - за смаком
- Сіль - за смаком
Відокремити білки від жовтків. Білки збити з дрібкою солі в міцну піну. Жовтки, сир і згущене молоко збити міксером або блендером.
Акуратно з'єднати збиті білки з сиром. Можна додати начинку в тісто – цукати, родзинки, горіхи чи інші сухофрукти.
Чашу мікрохвильовки змастити маслом, викласти в неї сирну масу.
Випікати запіканку в режимі "Випічка" 45 хвилин. Потім акуратно перевернути за допомогою кошика для варіння "на пару" і покласти ще на 45 хвилин. Після завершального сигналу залишити запіканку у вимкненій мультиварці приблизно на 20-30 хвилин.
Львівський сирник у мультиварці
- Сир - 500 г
- Манна крупа - 1 ст. л.
- Яйця - 4 шт.
- Цукор - 170 г
- Масло вершкове - 100 г
- Родзинки без кісточок - 1 жменя
- Цедра 1 лимона
Для глазурі
- Какао - 2 ст. л.
- Масло вершкове - 1 ст. л.
- Сметана - 2-3 ст. л.
- Цукор - 2 ст. л.
Збийте розм'якшене вершкове масло з цукром. Додати яйця, сир і ще раз добре збити міксером. Ввести в отриману масу манку, родзинки і терту цедру, добре розмішати.
Вилити сирну масу в мультиварку й готувати Львівський сирник у режимі "Випічка" 65 хвилин.
Якщо використовувався м'який сир, то не варто діставати запіканку відразу, а слід дати їй спочатку постояти у вимкненій мультиварці, а потім охолонути в каструльці та перекласти остиглу запіканку на тарілку.
Готуємо шоколадну глазур. З'єднати розтоплене масло, цукор, сметану та какао, розмішати. Довести до кипіння, помішуючи.
Залити Львівський сирник шоколадною глазур'ю. Помістити його в холодильник на кілька годин, а потім можна подавати до столу.
Сирна запіканка на пару в мультиварці
- Сир - 800 г
- Манка - 2 ст.л.
- Яйця - 3 шт.
- Цукор - 3 ст.л.
- Родзинки - 40 г
- Сіль - за смаком
- Ванільний цукор - за смаком
- Рослинна олія - 0,25 ч.л.
Сир перетерти через сито або можна скористатися занурювальним блендером. Додати сіль за смаком, вбити яйця і знову все перетерти блендером або ложкою.
Ванільний цукор перемішати зі звичайним цукром, додати в сирну масу й добре перемішати.
Всипати манку, добре перемішати ложкою. Залишити цю масу на 10 хвилин, щоб розбухла манка.
Родзинки добре промити, додати в сирну масу й перемішати.
Читайте такожНіжна та соковита запіканка з кабачків: як приготувати апетитну страву
Взяти маленькі формочки. Можна скористатися однією великою, тоді час готування потрібно буде збільшити вдвічі. Формочки трішки змастити олією без запаху, але це не обов’язково.
Викласти сирну масу у формочки, гарно утрамбовуючи, щоб хоч 1 см залишався до країв. Покласти формочки в кошик-пароварку. У чашу мультиварки налити 1 літр окропу, встановити пароварку в чашу, закрити мультиварку й виставити режим "пар" або "готування на пару" на 20 хвилин.
Маленькі запіканочки легко виймаються з формочок. Кожен кексик полити улюбленим сиропом, варенням, згущеним молоком або ж подавати зі свіжими фруктами.