Слідство не вважає екс-співробітника СБУ причетним до вбивства Шеремета / фото УНІАН

Голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що слідство не підтвердило причетність до вбивства журналіста Павла Шеремета колишнього співробітника СБУ, що фігурував у розслідуванні ЗМІ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час відкритої частини доповіді главі держави про хід розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета у прес-центрі Офісу президента.

Читайте такожКнязєв доповів Зеленському про розслідування вбивства Шеремета: допитано понад 3,5 тисяч осіб

Відео дня

За словами Князєва, у 2015 році в грудні громадянин Шеремет та його цивільна дружина Олена Притула звернули увагу на можливе стеження за ними невідомими особами. «В рамках кримінального провадження за даним фактом встановлено, допитано і відпрацьовано осіб, що потрапили в поле зору слідчих органів», - підкреслив він.

Так само, як запевняє голова Нацполіції, слідством ретельно перевірені факти, викладені в журналістському розслідуванні «Вбивство Павла» з особою, яку журналісти ідентифікували як колишнього працівника СБУ. «Проведено комплекс слідчих дій, які на даний час не дали можливості вважати його причетним до цього злочину», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 10 травня журналісти OCCRP та Слідство.Інфо оприлюднили розслідування, згідно з яким співробітник СБУ на ім'я Ігор Устименко помічений на відео з камер спостережень у ніч перед вбивством Шеремета біля його будинку в центрі Києва.

Речниця СБУ Олена Гітлянська наголосила, що Устименко був звільнений з Служби безпеки України 29 квітня 2014 року.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що Устименко не виконував жодних завдань поблизу будинку Шеремета в ніч перед його вбивством.

«Його (Устименка - УНІАН) долю ми не вивчали, не було ніяких підстав, доки не з’явилося це відео, цей фільм. Я кажу щиро. За тими даними, стаття за якою він був звільнений, – це за станом здоров’я, як мені доповів наш кадровик», - зазначив він.

Павло Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля. Поліція кваліфікувала злочин за 2 ч. п. 5 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб).

Генеральний прокурор Юрій Луценко назвав основною версією вбивства Шеремета помсту за його професійну діяльність.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не виключав, що до вбивства Шеремета може бути причетна Росія.