2023 рік у Києві виявився дуже теплим / фото УНІАН

Для Києва 2023 рік став другим у рейтингу найтепліших після 2020 року за рахунок рекордно теплого другого півріччя. Про це повідомила Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського.

"За даними спостережень метеостанції обсерваторії середньорічна температура 2023 року у столиці склала +10,8°С, що на 1,8°С вище кліматичної норми. За час проведення спостережень він став другим у рейтингу найтепліших після 2020 року за рахунок рекордно теплого другого півріччя (13,3°С), відхилення середньої температури якого від кліматичної норми  становило 2,3°С", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в обсерваторії, 11 місяців року мали перевищення середньомісячними температурами кліматичної норми, окрім квітня, який виявився холоднішим, ніж звичайно. Особливо "відзначились" січень, серпень і вересень, які мали найбільші відхилення – 2,9°С, 3,4°С, 3,9°С відповідно. Найхолодніше було 8 лютого – мінус 10,3°С, найспекотніше – 29 серпня, коли температура у затінку сягнула +35,9°С.

Відео дня

"Загалом у 2023 році в Києві було зафіксовано 47 температурних рекордів, причому найбільше їх було у січні – 16 та серпні – 12. Опадів випало 673 мм, що відповідає 109% кліматичної норми. Однак у часі вони розподілились вкрай нерівномірно – по дві місячні норми у липні та квітні і лише 1,5% від середніх багаторічних показників у травні", - поінформували метеорологи.

Погодні підсумки 2023 року у Києві / інфографіка УНІАН

Грудень 2023 у Києві - підсумки місяця

Раніше синоптики підбили погодні підсумки грудня 2023 року у Києві. Виявилося, що він був теплим та мокрим. За даними спостережень, середньомісячна температура повітря у грудні в Києві дорівнювала +0,7°С. Це, за даними синоптиків, на 2,5°С вище за кліматичну норму.

У третій декаді у столиці було встановлено шість температурних рекордів.

Яким буде січень 2024 в Україні - прогноз синоптиків

Як повідомляв УНІАН, січень 2024 в Україні буде теплим та з великою кількістю опадів. Місцями їх випаде вдвічі більше за норму. Однак очікуються також й морозні періоди, але вони будуть короткочасними. 

Синоптик Ігор Кібальчич пояснив, що наприкінці першої декади місяця і на початку другої очікується деяке просідання холоду, що накопичився на півночі Європи, в більш південні широти, зокрема на територію Центральної та Східної Європи.

"Тому в Україні також відбудеться помітне зниження температури, особливо у західних, північних та північно-східних областях. Орієнтовно, у період з 8 по 12 січня вночі морози у північних та східних областях України можуть зміцніти до -15…-20 °С", - спрогнозував він. Однак, за даними синоптика, таке похолодання буде короткочасним. Вже з 13-14 січня відновиться зональна циркуляція і температурний фон підвищиться до відлиги по всій країні.

Вас також можуть зацікавити новини: