Що робити при землетрусі / фото REUTERS

6 лютого Західну Азію вразило потужне природне лихо. Землетрус у Туреччині і Сирії потужністю 7,8 балів вже забрав життя 5 тисяч осіб, і це число може бути не остаточним. Ще тисячі людей отримали поранення або втратили будинок.

В Україні землетруси трапляються дуже рідко, оскільки наша країна знаходиться в зоні низької сейсмічної активності. Та все ж кожному українцю варто запам'ятати, як діяти при землетрусах, і які місця вважаються безпечними.

Що робити при землетрусі - корисна пам'ятка

Якщо про землетрус попередили заздалегідь - варто взяти з собою запас їжі і медикаментів на перших порах (наприклад, тривожний чемоданчик), вимкнути газ і нагрівальні прилади, і покинути будинок. На вулиці варто триматися подалі від будівель, ліній електропередач. Прямуйте в широкий сквер, на спортивний майданчик або будь-яку ділянку без будівель і дерев.

Відео дня

Однак передбачити землетрус заздалегідь вдається вкрай рідко. Найчастіше така подія відбувається без попередження, і діяти потрібно швидко. Дії землетрусу залежать від того, де ви зараз перебуваєте.

Що робити при землетрусі в приміщенні

Якщо ви знаходитесь на верхніх поверхах будівлі, при землетрусі відкрийте двері і встаньте в дверний отвір. Це найміцніше і найбезпечніше місце в квартирі. Бажано щоб двері знаходилася подалі від вікна і важких меблів. Також можна залізти під стіл або під ліжко. Голову прикрийте руками.

Як тільки поштовхи припиняться - вийдіть з дому на вулицю. Спускатися обов'язково потрібно по звичайній або пожежній драбині - ні в якому разі не користуйтеся ліфтом.

Якщо землетрус застав вас нас на нижніх поверхах, відразу покиньте будинок і йдіть на вулицю. Прихопіть з собою тривожний чемоданчик, якщо він є під рукою. 

Не поспішайте повертатися додому відразу після землетрусу. Протягом декількох хвилин можливі повторні поштовхи. Крім того, в будинку може статися витік газу.

Що робити при землетрусі на вулиці

Якщо ви перебуваєте посеред міської забудови - встаньте в дверний отвір найближчої будівлі, щоб уберегтися від уламків. В інших випадках шукайте відкрите місце без будівель і дерев - майданчик, сквер, широкий газон і т.п. відійдіть подалі від будівель і ліній електропередач.

Що робити при землетрусі в машині

По можливості машину краще припаркувати на відкритому місці подалі від будівель. Зупиніть транспорт і не залишайте машину - тут досить безпечно. Можна пригнутися на сидінні і прикрити голову руками. Залишайтеся в транспорті, поки поштовхи не припиняться.

Вас також можуть зацікавити новини: