Найпотужніші землетруси в Україні загрожують частині Одеської області, попередили в НАНУ / фото ua.depositphotos.com

Україна розташована на північній окраїні сейсмоактивного поясу, на якому стався потужний смертоносний землетрус у Туреччині.

Найпотужніші землетруси в Україні можливі південному-заході Одеської області, розповів заступник директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзера "24 каналу".

"Землетруси на території України були і будуть у майбутньому. Річ у тім, що ми розташовані фактично на краю того самого поясу, в якому відбулися землетруси в Туреччині на кордоні із Сирією. Ми розташовані на північній окраїні цього поясу, а землетруси відбулися на південно-західній", - зазначив співбесідник.

Відео дня

Кендзера додав, що сильні землетруси, які відчуваються на нашій землі, генерує зона Вранча. За його словами, ця зона фактично належить до того ж сейсмоактивного поясу, який утворився унаслідок того, що євразійська материкова плита - це, починаючи від Азорських островів через Середземне море, протягується через зону Вранча, досягає Туреччини, Кавказу і проходить далі, де розділяється на два пояси, один з яких прямує на південь, а інший - у бік Камчатки.

Експерт зазначив, що землетруси в Україні та Туреччині - не рідкість, однак вони не були такими руйнівними.

"Якщо ми будемо дивитися на карти загального сейсмічного руйнування, на яких показано рівень сейсмічної небезпеки України, то бачимо, що на південному-заході Одеської області сейсмічні впливи можуть бути найбільшими. Вони можуть досягати 8 і навіть 9 балів за десятибальною шкалою", - попередив заступник директора Інституту геофізики НАНУ.

Потужний землетрус в Туреччині - сьогодні це треба знати

6 лютого на південному сході Туреччини сталося кілька землетрусів магнітудою 7,7 та 7,6. Підземні поштовхи також були в Сирії. Спочатку ЗМІ писали, що унаслідок потужного землетрусу у цих двох країнах загинули понад 200 осіб, а сотні - отримали поранення.

Пізніше глава Управління з надзвичайних ситуацій Туреччини Юнус Сезера розповів, що на території держави жертвами руйнівного землетрусу стали щонайменше 1498 осіб, а 8533 - постраждали.

Варто зазначити, що менш потужні землетруси були зафіксовані в Румунії, Молдові та Казахстані.

Довідка УНІАН. Зоною Вранча називають сейсмоактивну зону, яка знаходиться на території Румунії на ділянці стикування Південних та Східних (Українських) Карпат.

Вас також можуть зацікавити новини: