Україну накрила завірюха / фото t.me/patrolpolice_ua

Циклон, що нині вирує в Україні, триватиме недовго, як будь-який інший циклон. Вже завтра погодні умови помітно стабілізуються. Про це в ефірі телемарафону розповіла синоптик Наталка Діденко.

"Ця ситуація, яка розпочалася в Україні (...) це просто класика синоптики. Це вихід південного циклону, дуже класична ситуація, яка буває і влітку, і взимку. Коли з південного заходу Європи – з Балкан чи Середземного моря, в Україну буквально вривається дуже активний, молодий циклон. Зазвичай в нього така діагональна траєкторія - з південного заходу від переміщується у північо-східному напрямку. І бере з собою такі супутні небезпечні метеорологічні явища, як снігопади або сильний дощ, або сильний мокрий сніг", - акцентувала Діденко. 

Синоптик зауважила, що такі активні циклони зазвичай мають швидкий темп і проходять за добу.

Відео дня

"Їхнє життя над якоюсь конкретною територією коротке. Буквально з сьогоднішнього вечора і десь за добу він піде. В другій половині завтрашнього дня  опади будуть стихати принаймні. Вітер ще залишається досить сильним в понеділок, а у вівторок опади припиняться і послабне вітер", - підкреслила Діденко. 

Вона додала, що сьогодні спостерігався значний температурний контраст у різних областях України.

"На півдні, особливо на південному сході, на Луганщині та Донеччині температура повітря досягала 14 градусів тепла. Але завтра там теж знизиться температура повітря. Найбільше сильні опади зачеплять південну частину України, центральну і північну. Крайній схід і західні області отримають меншу активність від цього циклону. Але сильний штормовий вітер повсюди, у всіх областях. Далі цей циклон піде у північно-східному напрямку", - зазначила Діденко.

Водночас синоптик попередила, що зазвичай циклони "ходять серіями". "Наступну серію ми очікуємо у середу (29 листопада – УНІАН). Знову ж таки прийде черговий циклон з південного заходу і знову він принесе суттєве ускладнення умов у більшості областей України", -  акцентувала Діденко.

Погодна ситуація в Україні

Як повідомляв УНІАН, сьогодні 26 листопада Одещину накрило справжнє "снігове пекло". Через сніг, налипанням мокрого снігу, ожеледицю та сильні пориви вітру рух на автошляхах різко ускладнився, застрягають у снігових пастках навіть автобуси з пасажирами, від вітру падають дерева.

У ДСНС попередили про стихійні метеорологічні явища 27 листопада та складну погоду у низці областей України. За даними рятувальників, у Київській, Кіровоградській і Полтавській областях очікують значні опади у вигляді снігу. У Чернігівській, Сумській та Черкаській областях теж очікують сніг, але трохи менше.

Вас також можуть зацікавити новини: