Колючий дріт на тлі російського прапору, ілюстрація / REUTERS

У Кабінеті міністрів пояснили, чому договір про дружбу і співробітництво з Росією досі функціонує.

Про це розповіла в ефірі "5 каналу" віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Читайте такожВ уряді відреагували на інформацію про намір Путіна погодитися на міжнародну адміністрацію на Донбасі

Відео дня

На запитання ведучого, чи справді Україна має визначитися до осені, чи продовжувати цю угоду чи ні, оскільки в листопаді спливає час дії цієї угоди, Климпуш-Цинцадзе сказала: "Це поновлення цієї дискусії, вона йде вже досить довгий час практично з початку агресії РФ на Україну. Ми розуміємо, що ми зараз використовуємо базу, яку ми можемо використовувати в наших судових позовах проти РФ якраз посилаючись, зокрема, не тільки на порушення міжнародних багатосторонніх угод з боку РФ, а безпосередньо порушення двосторонньої угоди – так званого великого договору між Україною і Росією. Акт про дружбу і співробітництво, що до цього часу чинний, саме тому, що там Росія визнає повністю нашу територіальну цілісність і Росія там зобов'язується не нападати на українську державу, і це є пряме порушення – ця поведінка РФ протягом цих чотирьох років".

«Очевидно, що час його спливає. Він має бути або автоматично поновлений, якщо сторони дійдуть такої згоди, очевидно, що це є така чергова точка "Че", точка кульмінації, коли необхідно буде, по-перше, сказати "досить", по-друге – зрозуміти, що тут може бути серйозна гра РФ і вона теж зможе зманіпулювати тим, як вона поводиться з точки зору цієї угоди… Коли працювала в парламенті, я пропонувала скасувати окремі статті в цій угоді, і це було можливо… Є різні механізми, є різні способи, якими можна діяти, і зараз, очевидно, і наші дипломати, і юристи, вони оцінюють ризики і можливості того, в який спосіб можна буде діяти», – сказала політик.