Прокурор САП не прийшла доводити, що Сівець (ліворуч) у розшуку Інтерполу / фото УНІАН

Суд відмовив прокурору САП у застосуванні до екс-голови Держлісагентства Віктора Сівця запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу суду від 19 червня.

Суд відмовив у клопотанні, оскільки на засідання не був доставлений підозрюваний. Відповідно до КПК, розглянути питання про взяття під варту суд може тільки якщо прокурор доведе, що підозрюваний перебуває у міжнародному розшуку.

Відео дня

Однак прокурор САП Наталія Висоцька на судове засідання не з'явилася, хоча про час та місце розгляду клопотання була повідомлена. 

Як відомо, у листопаді 2017 Інтерпол зняв Сівця з міжнародного розшуку саме тому, що суд відмовився застосувати до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читайте такожГПУ повідомила про підозру у хабарництві екс-голові Держлісагентства часів Януковича

Екс-чиновникові інкримінують, що він зі своєю дружиною організував схему отримання хабарів від іноземних компаній - імпортерів з України лісо- та пиломатеріалів.

Гроші під виглядом консультаційних послуг перераховувалися на рахунки компаній - MEGA-COMMERCE LIMITED (Сполучене Королівство), MEGANON-COMMERCE LLP (Сполучене королівство), FARADAY &aом, CO, S.A (Панама). У випадку невиконання вимог щодо сплати коштів повідомлялося, що експорт лісоматеріалів потрібних для компаній-імпортерів буде припинено. 

За даними слідства, через зазначені "прокладки" Віктор Сівець з дружиною відмили 3,7 млн доларів і 10,8 млн євро або в сумі станом на дату отримання коштів - понад 141 млн грн. Ці гроші він начебто вимагав і отримав у період з лютого 2011 року по лютий 2014 року від іноземних компаній.

Раніше справою займалася ГПУ. У травні 2016-го саме Генпрокуратура повідомила про підозру Сівцю та його дружині. Однак згодом провадження передали НАБУ і САП.