За словами омбудсмена, співробітники колонії, де утримують Сенцова, кепкують з журналістів / REUTERS

Неправдиву інформацію щодо незаконно засудженого в РФ українця Олега Сенцова можуть поширювати співробітники колонії у Лабитнангі, де утримують політв'язня.

Таку заяву зробила «Громадському» уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Читайте такожУкраїна подала до ЄСПЛ нову заяву проти Росії щодо 71 політв’язня

Відео дня

Омбудсмен прокоментувала інформацію, яку напередодні поширила журналістка Вікторія Івлєва, за якою літак із Сенцовим нібито вилетів із Салехарда. Пізніше цю інформацію спростували у ФСВП Росії. Сама Івлєва зазначила, що «над ними просто посміялися».

«Важко коментувати це... Сподіваємося кожного разу, що буде підтверджена інформація (про звільнення Сенцова, — ред.), але у Лабитнангі так шуткують із журналістами та громадянами, які думають, що налагодили контакт з працівниками у колонії», — вказала Денісова.

Омбудсмен також нагадала, що 9 серпня у Сенцова була медична комісія, і після обстеження, за неофіційними даними є два висновки: по-перше, те, що Сенцов для 90 днів голодування «почувається нормально», а по-друге, що його можна перевозити.

«Вчора говорили з Москальковою (уповноважена РФ з прав людини Тетяна Москалькова, — ред.), вона каже, що у нього все в порядку, нічого нового, її риторика не змінилася», — додала Денісова.

Як повідомляв УНІАН, Сенцов почав голодування 14 травня 2018 року. Він вимагає звільнити всіх утримуваних Росією українських політв'язнів.

Українець був затриманий російськими силовиками в Криму 11 травня 2014 року. Його звинувачували в нібито підготовці терактів на півострові під час окупації Росією. Пізніше Сенцова звинуватили в зберіганні зброї і вибухівки. 5 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років суворого режиму.

9 серпня адвокат політв'язня повідомив, що стан Сенцова важкий, у нього сталась третя криза голодування.