Ілюстрація / REUTERS

У вівторок, 11 грудня, Європарламент на останньому в 2018 році пленарному засіданні в Страсбурзі проведе дебати щодо доповіді про стан імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.
Читайте такожЗакон про припинення дії договору про дружбу з РФ набуді чинності 12 грудня - опубліковано текст

У середу євродепутати проголосують відповідну резолюцію, в основу якої покладено зазначена доповідь. Автор документа - німецький депутат Міхаель Галер.

На думку Європарламенту Росія хоче перетворити Азовське море у «внутрішнє озеро» і зробити з нього виняткову військову зону. Про це йдеться у пропонованих поправках до резолюції ЄП.

Відео дня

«Європарламент висловлює глибоку стурбованість у зв'язку з тим, що цей випадок може представляти собою спробу позбавити Україну суверенних прав в Азовському морі з метою перетворити його на російське «внутрішнє озеро», зробити з нього виняткову військову зону і взяти під контроль економіку Південно-Східної України», — йдеться у документі Європарламенту.

«Сполученим Штатами та ЄС слід уважно вивчити кремлівські провокації в Азовському морі і обдумати адекватні відповідні заходи. Можливо, заборонити російським кораблям, що виходять з портів Азовського моря, заходити в порти Європи і США, доки Москва перешкоджає там українському судноплавству», — йдеться в документі.

Крім того, ЄП вкотре закликає країни — члени ЄС ввести нові санкції проти Росії, якщо українські моряки не будуть звільнені, а також у разі подальшої ескалації конфлікту.

У той же час, серед головних проблемних питань автор доповіді по Україні та комітету ЄП у закордонних справах відзначають стурбованість щодо ефективності застосування законодавства та діяльності правоохоронних органів у сфері боротьби з корупцією, завершення реформи децентралізації, недостатності зусиль з деолігархізації і в сфері приватизації.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" й двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід із порту Одеса в порт Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після цього їх перевезли до московських слідчих ізоляторів "Лефортово" і "Матроська тиша".