Суд у справі Мартиненка перенесли / фото УНІАН

Розгляд кримінального провадження у справі екс-депутата Миколи Мартиненка перенесли на 28 грудня, на 9.00.

Як повідомляє Радіо Свобода, таке рішення головуюча суддя Лідія Щебуняєва ухвалила 24 грудня після звернення представників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вони попросили перенести засідання через вихідний день.

Читайте такожСправа Мартиненка вже почала розсипатися, а НАБУ намагається її клонувати - адвокат

Відео дня

Адвокати Мартиненка стверджують, що така заява свідчить про неготовність прокурорів.

Минуле засідання також було перенесено. Головуюча суддя Щебуняєва тоді зобов’язала прокурорів систематизувати переклади доказів, наданих іншими країнами, зокрема Швейцарією.

На нинішньому етапі суду - дослідження доказів - суд детально вивчатиме не оригінали, а українські переклади документів, уточнила суддя.

Перед цим суддя двічі відхилила клопотання захисника Мартиненка Петра Бойка, який вимагав визнати швейцарські докази та деякі інші документи недостовірними, зокрема через те, що це електронний носій та роздруківки з нього, а також через інші деталі документів.

Таким чином, докази у справі Мартиненка, які надали українським прокурорам установи Швейцарії на електронному носії-«флешці», і далі вважаються достовірними і залишаються у справі.

Це викликало обурення адвокатів, які почали в суді перераховувати ознаки документів, які за їхніми словами, «свідчать про їхню недостовірність». Ці докази містяться, зокрема, в томі справи номер 19.

Прокурори САП наголошують, що, відповідно до цих документів, швейцарські банки підтвердили зв’язок Мартиненка з компаніями, причетними до привласнення коштів держкомпаній «СхідГЗК» та «Енергоатом». Зокрема, в документах, які суд ще має дослідити, ідеться про те, що Мартиненко є бенефіціарним власником компанії, що отримувала вигоду від закупівель товарів «Енергоатомом» та «СхідГЗК».

Раніше Мартиненко заявляв медіа, що він впевнено доведе в суді недостовірність зібраних щодо нього доказів.

Довідка УНІАН. Колишнього народного депутата Мартиненка підозрюють у відмиванні доходів, отриманих злочинним шляхом. Йдеться про два епізоди – розтрату коштів державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання в чеського акціонерного товариства Škoda JS.

Крім того, стало відомо і про слідство в цій самій справі щодо Мартиненка в Чехії. Він усі звинувачення відкидає і називає їх нісенітницею й маніпуляцією.