Марія Захарова / REUTERS

Офіційний речник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова вимагає «хоч якогось статусу» для російської мови в Україні, тому що нею розмовляє «більшість».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це вона сказала на брифінгу в Москві.

«Російською мовою говорить більшість країни. Нею розмовляють керівники міст, представники уряду, журналісти, і не можуть їй надати хоч якийсь статус у державі, чия культура створювалася, в тому числі, з використанням цієї мови», - вважає Захарова.

Відео дня

При цьому вона обурилась тим, що недавно у Верховній Раді відбувся круглий стіл, присвячений масовим порушенням прав корінних народів у Російській Федерації, в тому числі посяганням на свободу слова, совісті, зборів, а також порушенням прав на навчання рідною мовою. «Українським депутатам більше робити нічого, як обговорювати ситуацію з корінними народами в Російській Федерації», - зазначила вона.

Читайте такожУ МЗС РФ пригрозили: у росіян "може урватися терпець", що призведе до нападу на диппредставництва України

Також речник МЗС Росії оголосила цю ситуацію «анекдотичною». «Очевидно, українські законодавці вважають, що нинішня політика власної влади щодо національних меншин, а вона на ділі зводиться до відмови в здійсненні базових прав - а саме жити, спираючись на свою культуру, традиції, рідну мову - може зійти, мабуть, за якийсь еталон, тому вони намагаються навчити й інші держави. Мабуть, почали з нас, далі - більше, підуть і вчити інші держави», - розмірковує Захарова.

«Можливо, навіть експортувати свій апробований досвід придушення етнічної ідентичності. При цьому вкотре народні обранці України вдаються до грубого спотворення дійсності, некомпетентних акцентів, спекуляції під приводом захисту прав корінних народів», - додала Захарова.

При цьому вона не уточнила, чому в ситуації, коли в РФ, за даними останнього перепису, проживає понад 1,8 млн українців, у цій країні немає жодної української школи.