22 листопада Верховна Рада попередньо схвалила президентський проект закону / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко в лютому звернеться до Верховної Ради з проханням на початку нової сесії остаточно ухвалити зміни до Конституції щодо курсу на вступ України до Європейського Союзу та Організації північноатлантичного договору (НАТО). 

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко повідомив на засіданні Ради національної безпеки та оборони.

"Сьогодні нового звучання набуло прагнення України у зближенні з Північноатлантичним альянсом. І лише заякоривши Україну в НАТОвській бухті, ми раз і назавжди відіб'ємо бажання Кремля провокувати ескалацію на українському напрямку. А на рівні українського законодавства ми зробимо це, я сподіваюся, одразу ж при відкритті наступної сесії Верховної Ради України, і вже у лютому я буду просити Верховну Раду остаточно проголосувати зміни до Конституції, які проголошують обов'язком наш курс на вступ до Європейського Союзу та НАТО. Обов'язковим і для президента, і для уряду, і для парламенту, і для суспільства", - наголосив Порошенко. 

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 22 листопада Верховна Рада попередньо схвалила президентський проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства країни в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (№9037).

Читайте такожСтолтенберг назвав основні пріоритети НАТО на 2019 рік, серед яких війна в Україні

Законопроектом передбачено у преамбулі Конституції встановити, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, приймає цю Конституцію - Основний закон України.

Статтею 85 передбачено, що до повноважень парламенту належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

У статті 102 встановлюється, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Статтею 116 визначається, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.

Водночас із тексту Конституції пропонується виключити пункт 14 розділу XV ”Перехідні положення”. У ньому йдеться про те, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.

Планується, що депутати зможуть ухвалити цей законопроект в цілому на наступній сесії ВР.