Дипломат зазначив, що Україна також повинна уважно стежити за розвитком ситуації / фото tsn.ua

Дипломат і голова фонду "Майдан закордонних справ", експерт-міжнародник Богдан Яременко висловив думку, що розвиток Китаєм виробництва ракет середньої і меншої дальності зводить ефективність даного договору до мінімуму.

Під час чату на Главреді він підкреслив, що Росія, безсумнівно, порушила міжнародний документ, тому бойкот США в цьому питанні цілком закономірний.

Читайте такожНАТО дало РФ останню можливість знову виконувати Договір про РСМД – Столтенберг

Відео дня

"Росія скористалася тим, що ці ракети не заборонені взагалі, і розвивала також ракети наземного базування. Їх вона встановила і загрожує європейським союзникам США з Калінінграду і т. д. ", - сказав він.

Дипломат зазначив, що Україна також повинна уважно стежити за розвитком ситуації, оскільки має в ній свій інтерес.

"Україні необхідно дуже уважно стежити за цією ситуацією, тому що для нас цікава перспектива створення не ядерної зброї, а такого класу ракет, які ми б змогли застосовувати у війні проти Росії на полі бою і які можуть служити засобом стримування. По-перше, вони не будуть давати Росії права на застосування ядерної зброї проти нас, оскільки це не ядерні ракети, а, по-друге, Україна буде мати озброєння, здатне дуже точно вражати цілі в глибині території Росії, завдаючи тим самим великі збитки і втрати, перешкоджаючи розгортанню російських військ уздовж українського кордону в разі війни тощо", - сказав Яременко.

Експерт додав, що Україні важливо замислюватися над створенням таких систем.

Як повідомляв УНІАН, договір про РСМД забороняє США і Росії розробляти, випробовувати і мати на озброєнні крилаті і балістичні ракети наземного базування з радіусом дії від 500 до 5000 км.

В умовах загострення напруженості між Москвою і Заходом президент США Дональд Трамп у жовтні пообіцяв вийти з договору. Він звинуватив Росію в тому, що вона порушила договір, розробивши крилату ракету Новатор 9M729, відому також як SSC-8. Її заявлений радіус дії складає до 2600 км.