Порошенко привіз томос до Вінниці / УНІАН

Президент Петро Порошенко в рамках поїздки до Вінниці взяв участь у подячному молебні за отримання томосу, що відбулось у Спасо-Преображенському Кафедральносу Соборі. До Собору було внесено Томос про автокефалію Православної Церкви України.

Читайте такожПсихолог розповів, як помісна церква вплине на психічне здоров’я українців

Як повідомляється на сайті глави держави, молебень відправили Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній та Митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Відео дня

Після молебня президент звернувся до присутніх у Соборі і привітав всіх із різдвяними та новорічними святами, відзначивши, що цього року ці святкові дні особливі.

«Світлі дні Різдва Христового є одними з найщасливіших у році. Але цього року Різдво ми святкуємо по-особливому, бо Господь дарував нам величезний подарунок, про який покоління українців століттями молилися. Але саме нам з вами випало щастя бути свідками… Ні не свідками, бути учасниками процесу створення об’єднаної, автокефальної, помісної, ключове слово – української, святішої церкви», - зазначив Порошенко.

Глава держави також висловив подяку за те, що на сьогоднішній день Вінниччина посідає перше місце за кількістю парафій, які вирішили приєднатися до ПЦУ.

Як повідомляв УНІАН, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони віруючих України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи".

6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви митрополиту Епіфанію в Стамбулі вручили Томос.