Почесний патріарх підкреслив, що Україна прагне миру \ фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет пояснив небажання деяких представників колишньої УПЦ Московського патріархату об’єднуватись з ПЦУ сподіваннями на «силу Москви».

Читайте такожПатріарху Філарету присвоєно звання "Герой України"

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час подячного молебню за отримання томосу про автокефалію та утворення Православної церкви України у кафедральному соборі Святої Трійці в Луцьку.

Відео дня

«Сьогодні йде війна, і ті брати наші, які не хочуть поки що об’єднуватись з нами, сподіваються на силу Москви, але Москва втратить свою силу, і перемога буде наша, українська, разом з усім цивілізованим світом - Америкою, Європою, бо ми - не самі», - заявив Філарет.

Він наголосив, що «з нами Бог і з нами правда, і ми країна миролюбна - Україна -ніколи не завойовувала чужі території, вона завжди боролося за збереження своєї рідної землі, а чужого вона не захоплювала».

Почесний патріарх підкреслив, що Україна прагне миру. «Ми не хочемо воювати, але за свою землю життя віддамо», - сказав він.

«Ми будемо сподіватися, що отримаємо перемогу на сході, об’єднаємося і отримаємо від вселенського патріарха статус патріархату», - резюмував Філарет.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.