За словами Волкера, Україна зараз знаходиться на правильному шляху реформ / фото УНІАН

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер наголошує, що реформування сектора оборони в Україні є критично важливим для збереження підтримки, яку надають Сполучені Штати Америки та інші країни Заходу.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Прямий".

За словами Волкера, Україна зараз знаходиться на правильному шляху реформ. "Країна проводить бюджетну реформу, економічну, а також реформу сектора оборони, які є критичними для збереження підтримки Сполучених Штатів та інших західних країн. Доки Україна дотримуватиметься цього шляху, думаю, Захід буде її постійно підтримувати", - наголосив Волкер.

Відео дня

"США надають Україні оборонну зброю, підтримують військові тренування, підтримують реформи та оборонну галузь загалом. Інші члени НАТО роблять те саме – Канада, Велика Британія, Польща. Україна сьогодні має набагато більше підтримки, ніж це було 5 років тому. І причиною цього є сама Україна. Бо держава нарешті зробила вибір, у якому напрямку їй іти. І ми віримо, що у вас є таке право. Ви маєте право захищати себе", - сказав він.

Читайте також"Спочатку РФ повинна припинити війну": Волкер оцінив "мирний план" Сайдіка щодо Донбасу

Волкер нагадав, що станом на 2014 рік українська армія страждала від тяжкого недофінансування: нестачі спорядження, низьких зарплат, а військові не мали такої підготовки, яка проводиться сьогодні. "І коли Росія атакувала, армія просто не змогла захистити країну. Це привело нас до сьогоднішніх Мінських домовленостей: коли Росія атакувала, українська армія могла протистояти бойовикам на сході, але не регулярній російській армії. В результаті цього у 2014-му українська армія була розбита", - заявив Волкер.

На його переконання, від того часу і до сьогодні керівництво Української держави, уряд і Верховна Рада продемонстрували відданість і знайшли ресурси для забезпечення армії, щоб відбудувати її, знайти необхідне устаткування, підготувати людей, а також забезпечити підтримку зовнішніх партнерів, таких як США та інші.

"Ми також бачимо прагнення українського народу захистити державу. І це знову ж величезне зрушення вперед порівняно з тим, що було у 2014-му. Але попереду ще довга дорога. І ми, авжеж, будемо надавати подальші рекомендації Міністерству оборони, військовим та Верховній Раді щодо удосконалення Збройних сил та втілення реформ оборонно-промислової галузі. Але Україна вже зробила величезні кроки вперед за останні 5 років", - наголосив Волкер.