Порошенко готовий розглянути будь-які плани щодо Донбасу, якщо вони не шкодять суверенітету України / УНІАН

Президент України Петро Порошенко прокоментував план щодо Донбасу, запропонований спеціальним представником голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Мартіном Сайдіком, заявивши, що Мінськими домовленостями вже передбачено план врегулювання ситуації на тимчасово окупованих територіях

Про це глава держави повідомив під час програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Ми готові розглядати будь-які плани, якщо вони не шкодять суверенітету, територіальній цілісності та незалежності нашої держави. Я хочу наголосити, що план (врегулювання ситуації на Донбасі – УНІАН) викладений у Мінських домовленостях, саме на Мінських домовленостях ґрунтуються санкції проти РФ і зараз готується пакет санкцій у зв’язку з агресією в Керченській протоці, в Азово-Чорноморському басейні», - заявив він, коментуючи пропозиції представника ОБСЄ.

Відео дня

Читайте такожМінТОТ: пропозиції Сайдіка взагалі не можуть офіційно обговорюватися

Президент відзначив, що в Мінських домовленостях чітко вказано щодо виведення всіх іноземних військ, всього важкого озброєння та воєнної техніки з території України назад в РФ, і під цим документом стоїть підпис президента РФ Володимира Путіна.

Порошенко наголосив, що імплементація Мінських домовленостей передбачає забезпечення відновлення українського суверенітету та української влади на території окупованого Донбасу.

Президент зауважив, що для того, щоб забезпечити безпековий компонент він ще в 2015 році запропонував використати миротворчий контингент ООН

«У 2018-2019 у нас вже є підтримка США, Великобританії, Франції. Проведені переговори принаймні щодо незастосування права вето з боку Китаю. Хто проти? Країна-агресор - Російська Федерація», - сказав він.

«Можуть бути безліч планів, але миротворці ООН не будуть ескорт-сервісом спостерігачів ОБСЄ. Миротворці мають творити мир та мати мандат відповідальності на всій окупованій території. Наявність миротворців означає роззброєння незаконних збройних формувань, виведення іноземних військ, техніки та забезпечення безпекового компоненту», - наголосив Порошенко, додавши, що «я думаю, що пану Сайдіку достатньо прочитати це та підтримати, я йому це раджу».

Читайте також"Мирний план" Сайдіка легітимізує "ДНР" і "ЛНР" - Черниш

Як повідомляв УНІАН, 28 січня Сайдік заявив про план урегулювання ситуації на Донбасі за спільною участю ОБСЄ і ООН. Спецпредставник ОБСЄ наголосив на необхідності підписання нового документа лідерами держав "нормандського формату". За його словами, передбачено, що Україна і РФ мають укласти договір, який потім має бути схвалений парламентами.

Сайдік уточнив, що йдеться про взаємодію ООН та ОБСЄ під спільним керівництвом на чолі з однією особою, так званим спеціальним представником. Крім того, з боку Європейського Союзу планується організувати агентство з відновлення і реконструкції на прикладі того, що вже існує на Балканах.

Він повідомив про пропозицію створення перехідної адміністрації ООН на Донбасі, яка, серед іншого, спостерігатиме за тим, щоб не обмежувати, а гарантувати дотримання прав місцевого населення. До цього також входитиме питання амністії.

Також Сайдік зауважив, що "Мінські угоди чітко обумовлюють, що представники так званих районів Донецька і Луганська братимуть участь та будуть почутими у процесі (врегулювання)". "Ми припускаємо, що це має бути так само навіть після схвалення комплексного договору", - додав Сайдік.