Волкер прокоментував "план Сайдіка" / фото УНІАН

Пропозиція спеціального представника діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка щодо врегулювання на Донбасі може розглядатися в плані розподілу обов'язків між ООН і ОБСЄ в разі погодження із РФ запровадження реальної миротворчої місії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер сказав під час телефонного брифінгу для європейських журналістів, організованого з Брюсселя.

Читайте такожВолкер анонсував зустріч у Парижі країн нормандського формату

Відео дня

"Фундаментальне питання полягає у тому, чи Росія готова погодитися на міжнародну миротворчу присутність, щоби замінити російські сили, і створити справжній мир і безпеку на Донбасі. Якщо Росія готова зробити це - це відбудеться під егідою ООН, і ООН отримає змогу створити загальні умови безпеки, які дозволять виконати Мінські угоди", - заявив Волкер.

За його словами, пропозиція Сайдіка - це корисна концепція. "Однак проблема тепер полягає у тому, що ми не маємо погодження з боку Росії щодо усієї головної ідеї - щоби започаткувати миротворчу силу. Росія продовжує заперечувати, що вона окуповує територію. Вона продовжує наполягати, що може бути лише сила захисту для спостерігачів ОБСЄ, а не реальна миротворча сила ООН", - сказав Волкер.

Таким чином, він заявив, що Росія не дає можливості просунутися у переговорах щодо започаткування миротворчої місії. "І це фундаментальна проблема. Якщо ми матимемо погодження щодо цього, все ще виникатимуть ідеї, які запропонував Мартін Сайдік, щодо розподілу обов'язків між ОБСЄ і ООН", - заявив Волкер.

Як повідомляв УНІАН, 28 січня Сайдік заявив про план урегулювання ситуації на Донбасі за спільною участю ОБСЄ і ООН. Спецпредставник ОБСЄ наголосив на необхідності підписання нового документа лідерами держав "нормандського формату". За його словами, передбачено, що Україна і РФ мають укласти договір, який потім має бути схвалений парламентами.

Сайдік уточнив, що йдеться про взаємодію ООН та ОБСЄ під спільним керівництвом на чолі з однією особою, так званим спеціальним представником. Крім того, з боку Європейського Союзу планується організувати агентство з відновлення і реконструкції на прикладі того, що вже існує на Балканах.

Він повідомив про пропозицію створення перехідної адміністрації ООН на Донбасі, яка, серед іншого, спостерігатиме за тим, щоб не обмежувати, а гарантувати дотримання прав місцевого населення. До цього також входитиме питання амністії.

Також Сайдік зауважив, що "Мінські угоди чітко обумовлюють, що представники так званих районів Донецька і Луганська братимуть участь та будуть почутими у процесі (врегулювання)". "Ми припускаємо, що це має бути так само навіть після схвалення комплексного договору", - додав Сайдік.

Своєю чергою, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що представлений Сайдіком план є його особистим баченням, але про реальні речі слід говорити після зникнення "ЛНР" і "ДНР". За словами Клімкіна, пропозиції Сайдіка жодного принципово нового плану не представляють, але мають прогрес у контексті необхідності запровадження міжнародного компоненту на Донбасі.