Ілюстрація / REUTERS

В Міністерстві закордонних справ України вважають маніпулятивною заявою Угорщини стосовно закону про освіту в Україні як "напівфашистського" законодавчого акту.

Про це йдеться в заяві речниці МЗС України Катерини Зеленко щодо останніх висловлювань угорських посадовців про Україну, розміщеній на сайті українського зовнішньополітичного відомства.

"Ми ведемо діалог з нашими партнерами через обраних народами цих країн представників і очікуємо такої ж поваги до вибору українського народу", - заявила Зеленко.

Відео дня

Вона наголошує, що в Україні ані уряд, ані суспільство не мають антиугорських настроїв і залишаються готовими до діалогу з Угорщиною.

"Ухвалений відповідно до внутрішнього законодавства та наших міжнародних зобов'язань закон України "Про освіту" пройшов експертизу Венеціанської комісії. Рекомендації перебувають у стадії виконання. Вважаємо неприпустимими подальші вимоги щодо зміни ухваленого законодавства, маніпулювання такими епітетами як "напівфашистський закон", як і фактами щодо його змісту", - наголосила речник МЗС.

Зазначимо, закон України про освіту назвав "напівфашистським" міністр Гергей Гуйяш, що очолює адміністрацію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Відповідний реліз за результатами прес-конференції у Будапешті розміщено на сайті угорського уряду. Відповідаючи на питання про вибори в Україні, Гуйяш заявив, що "наразі Україна має уряд, який зневажає права меншин", і який "ухвалив напівфашистський освітній закон", та висловив сподівання, що угорській владі "вдасться достукатися до нової адміністрації, оскільки вона не має можливості контактувати з поточною адміністрацією". Також Гуйяш наголосив, що в Угорщині продовжують очікувати від української влади на зміну цього закону.

Читайте такожСамі себе обдурили: як Угорщина щедро роздавала українцям паспорти, а тепер гарячково бореться з «новими угорцями»

Як повідомляв УНІАН, відносини України та Угорщини погіршилися після прийняття українським парламентом нового закону про освіту. Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Нині цей проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів.

У березні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагав від України внести зміни до закону про освіту та відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше Будапешт блокуватиме важливі для України зустрічі на рівні Європейського Союзу та НАТО. Потім глава МЗС Угорщини заявляв, що Будапешт пропонує Києву укласти угоду щодо захисту національних меншин. Зазначена угода має передбачати дозвіл на вільне користування рідною мовою нацменшин в релігії, культурі, освіті та державному управлінні.

13 жовтня міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголосив, що шляху назад стосовно ухваленого у 2017 році Верховною Радою закону про освіту немає, але необхідно продовжувати консультації з представниками угорської громади на Закарпатті. Він підкреслив, що мета закону про освіту полягає не в асиміляції угорців, а у відкритті шансів для самореалізації угорської меншини в Україні.