В Угорщині знову критикують український закон про освіту / Фото news.church.ua

В уряді Угорщини назвали закон України про освіту напівфашистським.

Як йдеться на сайті угорського уряду, про це на прес-конференції у Будапешті заявив міністр Гергей Гуйяш, що очолює адміністрацію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Відповідаючи на питання про вибори в Україні, Гуйяш заявив, що "наразі Україна має уряд, який зневажає права меншин", і який "ухвалив напівфашистський освітній закон", та висловив сподівання, що угорській владі "вдасться достукатися до нової адміністрації, оскільки вона не має можливості контактувати з поточною адміністрацією".

Відео дня

Також Гуйяш наголосив, що в Угорщині продовжують очікувати від української влади на зміну цього закону.

Читайте такожУгорщина поки не відповіла на пропозицію України щодо уникнення подвійного громадянства

Як повідомляв УНІАН, відносини України та Угорщини погіршилися після прийняття українським парламентом нового закону про освіту. Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Нині цей проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів.

У березні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагав від України внести зміни до закону про освіту та відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше Будапешт блокуватиме важливі для України зустрічі на рівні Європейського Союзу та НАТО.

Потім глава МЗС Угорщини заявляв, що Будапешт пропонує Києву укласти угоду щодо захисту національних меншин. Зазначена угода має передбачати дозвіл на вільне користування рідною мовою нацменшин в релігії, культурі, освіті та державному управлінні.

13 жовтня міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголосив, що шляху назад стосовно ухваленого у 2017 році Верховною Радою закону про освіту немає, але необхідно продовжувати консультації з представниками угорської громади на Закарпатті. Він підкреслив, що мета закону про освіту не полягає в асиміляції угорців, а у відкритті шансів для самореалізації угорської меншини в Україні.