МЗС України / REUTERS

У Міністерства закордонних справ України немає інформації щодо наявності дипломатичного паспорта у сина першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря, який є консулом Сейшельських островів і який фігурує в журналістському розслідуванні щодо можливого розкрадання в оборонній сфері.

У відповідь на інформаційний запит УНІАН у прес-службі МЗС наголосили, що діяльність консулів в Україні регулюється "Положенням про почесних (нештатних) консульських посадових осіб іноземних держав в Україні та консульські установи, що очолюються такими посадовими особами" та "Віденською конвенцією про консульські зносини".

"Відповідно до пункту 6.1. положення, почесний консул користується перевагами, привілеями та імунітетами, встановленими Конвенцією", - заявили в МЗС.

Відео дня

Також у зовнішньополітичному відомстві зазначили, що привілеї та імунітети, що надаються в Україні консульським посадовим особам іноземних держав, визначені главою 3 Конвенції.

"Ігор Гладковський був допущений до виконання функцій почесного консула Сейшельських островів у місті Києві згідно з екзекватурою у відповідності до статті 2 Конвенції та пункту 3.3. Положення", - наголосили в МЗС.

Читайте такожАктивісти "Нацкорпусу" пікетували будинок сина Гладковського у Козині (відео)

"Ігор Гладковський як почесний консул іноземної держави в Україні користується імунітетами, визначеними главою 3 Конвенції. У МЗС України відсутня інформація щодо наявності в Гладковського дипломатичного паспорта", - заявили в МЗС.

Також у МЗС заявили, що почесні консули іноземних держав в Україні можуть користуватися автомобілем з дипломатичними номерами, що є у власності відповідних почесних консульських установ.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект «Наші гроші з Денисом Бігусом» оприлюднив розслідування, в якому стверджується, що син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

Стверджується, що Гладковський-молодший і його партнери вступили в змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищені у рази. Цей «товар» за змовою з керівництвом «Укроборонпрому» продавали на оборонні заводи. Таким способом група нібито отримала від «Укроборонпрому» щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом нинішнього президента Петра Порошенка і «смотрящим за оборонкою».

Як повідомив колишній генеральний консул України в Стамбулі та Единбурзі, глава правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, офіс та автомобіль Гладковського як консула Сейшельских островів можуть підпадати під консульский імунітет, який відрізняється від дипломатичного – він є функціональним і пов’язаний із виконанням службових обов’язків.